Slovenija
339 ogledov

Kršitelji, ki delajo za državo

Čistila Shutterstock
Cleaning. Verižili so pogodbe za določen čas in delavcem kratili počitek.

Inšpektorat za delo je pri čistilnem servisu Cleaning, ki je v zadnjih osmih letih od državnih institucij prejel dobrih 15 milijonov evrov, ugotovil številne kršitve.

"Legalno je težko"

Podjetje je sprejemalo delavce od delodajalcev, ki niso bili registrirani za posredovanje delovne sile, delavcem verižilo pogodbe za določen čas in jim kršilo tedenski počitek. Delavcem tudi niso plačevali dodatkov, ti pa so naredili več nadur, kot jih je po zakonu dovoljenih.

“To so resnično interne stvari. Delamo zelo pošteno in dobro. Delate nam škodo. Mi ne kršimo zakonodaje, vse imamo narejeno po zakonodaji,” trdi Matjaž Madon, direktor Cleaninga. A pozneje prizna: “Pri obsegu dela, ki ga imamo, in glede na specifiko posla je nam čistilcem zelo težko delati neke stvari legalno po zakonu.”

Inšpektorji so podjetje oglobili z 18.250 evri, odgovorno osebo pa s 3.000 evri, a Madon pravi, da so bile globe “minimalne”.

Polovico zaslužili pri državi

Cleaning je imel sicer lani 4,3 milijona evrov prihodkov, od tega dobra dva milijona od države. Podjetje je največ denarja prejelo od Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, Psihiatrične klinike Ljubljana in ljubljanske medicinske fakultete.

Ali bodo zaradi ugotovljenih kršitev kakorkoli ukrepali in morda s podjetjem celo razdrli pogodbo, z ZD Ljubljana niso odgovorili, zapisali so le, da imajo pogodbo sklenjeno do oktobra 2013 ter da bodo ravnali skladno s pogodbo in zakonom. Odločnejša je bila direktorica Študentskih domov v Ljubljani Ksenija Preželj, ki je poudarila, da bodo Cleaning v nekaj dneh zaprosili za kopije vseh pogodb, ki jih ima podjetje z delavci in njihovi podizvajalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.