Slovenija
41 ogledov

Kršitev leta 2002, zdaj pa ponovno sojenje

Kabel Saša Despot
Telekom je uspel z zahtevo za revizijo, o zlorabi prevladujočega položaja z ISDN-jem bo znova odločalo upravno sodišče.

Kdor je želel ADSL internet, je moral naročiti tudi ISDN, čeprav za to ni bilo nobenega tehničnega razloga, hkrati s širokopasovmim internetom pa je moral tako plačevati naročnino za ISDN, ki je bila bistveno višja od naročnine za klasični priključek. 

Deset let od konca zlorabe še ne vemo, ali je bila zloraba

Telekom je tako prakso izvajal skoraj tri leta (od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005), oktobra 2013 pa je agencija za varstvo konkurence odločila, da je šlo za zlorabo prevladujočega položaja. 

Odločbo je decembra 2014 potrdilo upravno sodišče, vrhovno sodišče pa je sodbo zaradi zmotne uporabe materialnega prava zdaj razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje upravnemu sodišču. 

Sodni mlini so mleli tako dolgo, da po najbolj striktni razlagi oškodovanci ne morejo več zahtevati odškodnine, saj je zastaralni rok potekel 20. aprila.

Kot smo že poročali, je tožbe vložilo le 35 potrošnikov, oškodovanih pa je bilo najbrž več deset tisoč.

Zastaral je tudi že prekrškovni postopek, zato Telekomu ne bo treba plačati globe, kar pomeni, da bo odločitev vplivala le na teh 35 ljudi, ki so vložili tožbe ter imela seveda prestižen pomen. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • brencl47 17:01 19.avgust 2015.

    Pozitivna zakonodaja in brezmadežno nekoruptivno sodstvo - vse v službo "ljudi in pravičnosti"!

  • Papaja Popi 16:37 19.avgust 2015.

    Namensko so zavlačevali, da je vse zastaralo.

  • Janez_53 16:26 19.avgust 2015.

    In naše vrlo sodstvo še vedno trdi, kako garajo in kako so strokovno usposobljeni!!! To navsezadnje vidimo tudi v razsodbah na Evropskem sodišču, kjer pade 94 odstotkov(!!!) sodb naših sodišč!!! GOSPOD CERAR, DO KDAJ BO TAKO???