Slovenija
107 ogledov

Kršitev za lepši razgled?

Stanovanjski objekti na Maliji so višji od določila v gradbenem dovoljenju. (Fot Žurnal24 main
Biser nad Portorožem. Soseda investitorja prijavila inšpekciji, ker gradi v nasprotju z gradbenim dovoljenjem.

"Dva od štirih objektov sta bila v neskladju z gradbenim dovoljenjem že zakoličena. Sta skoraj dva metra višja od dovoljenega, tudi tlorisni gabariti so drugačni, kot piše v gradbenem dovoljenju. Mislim, da je razlog lepši razgled," nam je povedala krajanka Malije, ki je investitorja, družbo Proloco Jezersko, pred kratkim prijavila gradbeni in geodetski inšpekciji pa tudi Inženirski zbornici Slovenije. Tej je prijavila tudi nadzornika.

                 2
od 12 stanovanj po ceni 2.900 evrov (z DDV) za kvadratni meter je že prodal Proloco.

Biser nad Portorožem, kot so v družbi Proloco Jezersko poimenovali štiri tristanovanjske objekte, je na Maliji lani poleti začel graditi Stavbenik, na svoji spletni strani pa investitor poudarja prav njihov razgled, "ob katerem zastaja dih".

Investitor priznava
Ivan Kavaš, direktor družbe Proloco, je priznal kršitev: "Res smo šli prehitro v gradnjo, ne da bi prej pridobili spremenjeno gradbeno dovoljenje. Velikost objektov je sicer skladna, drži pa, da sta zgornja dva objekta dvignjena, torej je ničelna kota višja od tiste v gradbenem dovoljenju."

Toda razlog za dvig, kot je dejal, ni razgled, temveč lega kanalizacije, na katero se po prvotnem projektu ne bi mogli priključiti. Zatrdil je, da tega prej ni vedel, saj je tako zemljišče kot gradbeno dovoljenje kupil od ljubljanskega podjetja Zapa. Sosedi, ki ga je prijavila, pa da je že zagotovil plačilo odškodnine, ker ji bo poslabšal razgled.

Poškodovana cesta
Pritožba
. Krajani Malije opozarjajo tudi na zelo slabo stanje ceste, ki so jo poškodovali tovornjaki. Na izolski občini so nam pojasnili, da so lani investitorju izdali dovolilnice za čezmerno uporabo občinskih cest. Zaprosil je še za dodatne, a mora prej poravnati stroške. V pogodbi je tudi določeno, da mora po končanih prevozih na cesti vzpostaviti prvotno stanje, torej jo sanirati. Kavaš pravi, da bodo to storili.

Inšpektor še preverja
Na inšpektoratu za okolje in prostor so nam povedali, da trenutno poteka ugotovitveni postopek in da nam več informacij za zdaj ne morejo posredovati. Na izolski upravni enoti (UE) pa so pojasnili, da je podjetje Proloco že konec decembra vložilo vlogo za spremembo gradbenih dovoljenj za vse štiri objekte, a jo je nato umaknilo.

Kavaš je odgovoril, da v skladu s pripombami UE pripravljajo dopolnitve in da želijo zadevo urediti. UE pa bo nato presodila, ali je sprememba možna. Tudi ta mora biti namreč, tako kot osnovni projekt, v skladu z občinskim prostorskim aktom. V nasprotnem primeru sledi odstranitev dela objekta, ki je bil neskladno zgrajen. Da gre za neskladno gradnjo, pa mora prej potrditi še inšpektor. V tem primeru Prolocu grozi tudi plačilo tako imenovanega nadomestila za degradacijo in uzurpacijo prostora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.