Slovenija
19 ogledov

Kršitve z avtomobili?

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 15. ure zabeležila 36 domnev
1/5
Žurnal24 main
Do 18.40 ure je bilo zabeleženih 43 domnevnih kršitev volilnega molka. 18 prijav se nanaša na plakatiranje, devet na razdeljevanje letakov, šest na internet in komunikacije, pet pa na objave v medijih.

 

Do kršitev volilnega molka naj bi prišlo tudi v Piranu. Tako vsaj trdijo v štabu kandidata Petra Bossmana, ki so domnevno kršenje tudi prijavili. Šlo naj bi za sporno parkiranje vozil, prelepljenih s plakati volilnega nagovarjanja Tomaža Gantarja pred dvema voliščema v Piranu.

 

Mirjana Gotal z notranjega ministrstva: „Inšpektorat za zdaj še ne more podati svojega mnenja, saj mora zadevo še preučiti. Seveda pa jo lahko obravnava kot kršitev le, če po uradni poti prejme prijavo.“

Z Gantarjem smo govorili že popoldne, ko so volitve še potekale in je molk še veljal. Zatrdil je, da v parkiranju avtomobilov ne vidi nič spornega: „V tem ne vidim nobene kršitve, saj sta vozili na teh mestih parkirana že od petka naprej. Molk pa ves čas kršijo s strani SD-ja z raznimi SMS-ji, nagovarjanja volivcev, včerajšnji vožnji njihovih avtomobilov in podobno.“ Gantar je dodal, da so te domnevne kršitve v njegovem štabu že prijavili.

Največ kršitev na Gorenjskem
Največ, enajst prijav je bilo tokrat iz Gorenjske, devet iz Obalno-kraške, sedem pa iz Podravske regije. Iz Savinjske regije je dežurna služba prejela šest prijav, iz Pomurske štiri, tri iz Jugovzhodne Slovenije in dve iz osrednjeslovenske regije. Po eno prijavo so prejeli iz Zasavske regije.

Kršitev volilnega molka predstavljajo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.