Slovenija
304 ogledov

Krška nuklearka najvarnejša v Evropi

Jedrske elektrarne predstavljajo enega najbolj varnih načinov pridobivanja elekt Žurnal24 main
Po silovitem potresu na Japonskem, ki je ustavil najmanj pet jedrskih elektrarn, nas je zanimalo, kakšna je protipotresna varnost Nuklearne elektrarne Krško.

Po silovitem potresu na Japonskem, ki je sprožil številne cunamije in požare ter eksplozije v številnih jedrskih elektrarnah in petrokemičnih kompleksih, so ponekod razglasili izredne razmere, stanje pa naj bi, čeprav se informacije tujih medijev zelo razlikujejo, na najbolj kritičnih območjih že uspeli normalizirati.

V mestu Fukušima so tako še pred nekaj urami iz bližine jedrske elektrarne evakuirali okoli 2000 prebivalcev, a naj bi bila elektrarna po poročanju BBC-ja že pod kontrolo. V hladilni sistem reaktorjev naj bi uspeli dovesti zadostno količino vode, zato ni prišlo do iztekanja radioaktivnih snovi in sevanja.

Tokijska družba pa trdi, da narašča pritisk v prvem reaktorju jedrske elektrarne Fukušima, zaradi česar obstaja možnost radioaktivnega izlitja, poroča japonska tiskovna agencija Jiji.

NEK je protipotresno projektirana in grajena v skladu z geološkimi, tektonskimi in potresnimi karakteristikami lokacije, na kateri se nahaja. To so potrdile vse raziskave potresne varnosti, navajajo v NEK. Po podatkih Urada za seizmologijo in geologijo je Nuklearna elektrarna Krško z devetimi opazovalnicami eden seizmično najbolj opazovanih objektov v svetu.

Krška nuklearka varna
Na vprašanja, kakšna je protipotresna varnost  Nuklearne elektrarne Krško (NEK), so za zurnal24.si pojasnili, da je NEK projektirana v skladu z ameriško regulativo in standardi za protipotresno varnost, kar ji zagotavlja, da se tudi pri največjih možnih potresih lahko varno zaustavi.

"Tako kot večina elektrarn v ZDA in v Evropi se ne zaustavi avtomatično, ampak je odločitev za zaustavitev prepuščena operativnemu osebju, ki se odloča za zaustavitev na osnovi stanja elektrarne in izmerjenega potresnega nihanja na lokaciji NEK. Za merjenje potresnega nihanja je elektrarna opremljena z najsodobnejšo seizmično inštrumentacijo, posodobljeno leta 2010, ki v realnem času zagotavlja podatke operativnemu osebju v glavni kontrolni sobi. Obratovalno osebje v primeru potresa postopa v skladu z obratovalnimi postopki," so zapisali v sporočilu v službi za odnose z javnostmi NEK.

Odlična ocena varnostne analize
V NEK so sicer med letoma 1992 do 2004 izvedli celovito in sistematično verjetnostno varnostno analizo, ki vključuje vse možne notranje in zunanje začetne dogodke.

"Med možnimi zunanjimi dogodki so bili zajeti tudi največji možni potresi. Verjetnostna varnostna analiza in ocena potresne varnosti je pokazala, da so vgrajene znatne varnostne rezerve v seizmičnem projektu elektrarne in da je seizmično tveganje sprejemljivo majhno. Izvedeno analizo in oceno varnosti je pregledala in ugodno ocenila mednarodne misija MAAE. Analiza je pokazala, da je NEK najmočneje potresno projektirana elektrarna v Evropi," še pravijo v NEK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.