Slovenija
19 ogledov

Krško nuklearko preventivno ustavili

NEK Nataša Černič Cvetanovski
Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po dveh mesecih stabilnega obratovanja v njenem 28. gorivnem ciklusu ob 2. uri zjutraj preventivno ustavili. Elektrarna je v stanju vroče ustavitve, ko se bo njen primarni reaktorski hladilni sistem ohladil na 120 stopinj Celzija, bodo začeli z napovedanim odpravljanjem tehničnih motenj na merilnikih.

V Neku so povedali, da so elektrarno ustavili po ustreznem postopku in po postopnem zmanjševanju njene moči. Med njeno vročo ustavitvijo bodo odpravili tehnične motnje, povezane z merilniki temperature primarnega hladila in jo predvidoma v ponedeljek vnovič uskladili z omrežjem, so dodali.

Zaznali so tehnične motnje

Radioaktivni odpadki iz Jedrske elektrarne Krško se bodo očitno še vrsto let kop | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Iz Neka so v četrtek sporočili, da so po zadnjem remontu zaznali tehnične motnje merilnega sistema temperature primarnega kroga, ki temelji na direktno vgrajenih tipalih temperature v primarni hladilni krog. Ta so vgrajena v cevovod, po katerem se pretaka reaktorsko hladilo. Ker so se izkazala za nestabilna, pa jih bodo med ustavitvijo zamenjali.

Hkrati bodo izvedli dodatne meritve za ugotovitev vzroka odpovedi merilnikov, ki bodo ključni podatek za dolgoročno rešitev in zagotovitev brezhibnega delovanja merilnega sistema, so dodali.

Da bi temperaturne elemente lahko zamenjali, morajo elektrarno spraviti v stanje vroče zaustavitve, primarni reaktorski hladilni sistem pa ohladiti na 120 stopinj Celzija. Povprečna temperatura primarnega reaktorskega hladila med obratovanjem elektrarne s polno močjo je sicer nekaj več kot 300 stopinj Celzija, so navedli.

NEK | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ustavitev bodo izkoristili še za nekatera preverjanja

Opozorili so še, da bodo med vročo ustavitvijo elektrarne občasno izpuščali paro iz sekundarnega oz. nejedrskega dela elektrarne, kar bo slišno tudi v okolici krškega jedrskega kompleksa.

Ustavitev bodo izkoristili tudi za nekatera preverjanja in odpravo manjših odstopanj na opremi. Vgradnjo nadomestnih merilnikov in preostala dela bodo ob sodelovanju zunanjih izvajalcev opravile ekipe Neka.

Vodstvo krške nuklearke načrtuje, da bo elektrarna vnovič obratovala v začetku prihodnjega tedna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.