Slovenija
21 ogledov

Krško ostaja v vseh scenarijih

Jedrska elektrarna Krško ostaja v vseh scenarijih. Greenpeace opozarja, da bi jo Žurnal24 main
Danes se začenja 45-dnevna javna razprava o osnutku nacionalnega energetskega programa. Vlada je predstavila pet scenarijev, vsi pa predvidevajo jedrsko elektrarno Krško.
Naša usoda ni odvisna od Teša 6.
Janez Kopač, direktorat za energijo

Trije scenariji predvidevajo izgradnjo Teša 6, dva pa sta brez njega. Naložbe v energetiko do leta 2030 so ocenjene med 25 in 29 milijardami evrov.

V času nastajanja nacionalnega energetskega programa je prišlo do jedrske nesreče v japonski Fukušimi, kar jedrski scenarij postavlja v drugačno luč kot pred nesrečo, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić in dodala, da se Slovenija "zaradi te nesreče ne namerava odreči jedrskemu scenariju".

Naložbe v energetiko do leta 2030 so ocenjene med 25 in 29 milijardami evrov.

Po ministričini oceni je jedrska energija dobra in se jo da učinkovito in varno uporabljati za proizvodnjo električne energije, poroča STA.

"Scenariji brez Teša 6 so po okoljskih kriterijih boljši od scenarijev s Teš 6, nekoliko slabši so glede pričakovane cene elektrike," je poudaril generalni direktor direktorata za energijo Janez Kopač in ocenil, da vsi scenariji omogočajo stabilno oskrbo z energijo.

Greenpeace: Kot bi predlog napisal sam energetski lobi
"Če bi Jek 1 stal v Nemčiji, bi ga do leta 2021 zaprli. Skrajni čas je, da se tudi slovenska politika zave, da koristi nove energetske paradigme presegajo potencialne stroške, in pri odločanju sledi nemškemu zgledu," so se na osnutek odzvali pri Greenpeace Slovenija.

"Predlog energetske politike, ki ga na podlagi Nepa predlaga ministrstvo, je zdaj videti tako, kot da bi ga napisal velik energetski lobi sam," pravijo pri Greenpeace in dodajajo: "Že sam osnovni scenarij Nepa zadosti slovenskim energetskim potrebam, a ministrstvo vseeno predlaga še dodatnega jedrskega. Kot je videti, so ozki interesi kapitala ponovno prepričali politične elite in čas je, da temu naredimo konec."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.