Slovenija
47 ogledov

Krtačite zobe in preprečite kap

Ljudje, ki si zob ne čistijo vsaj dvakrat na dan, so bolj izpostavljeni srčni ka Žurnal24 main
Ljudje, ki si zob ne čistijo vsaj dvakrat na dan, so bolj izpostavljeni srčni kapi, so odkrili raziskovalci. Škotska študija je dokazala predvidevanja o povezanosti bolezni dlesni s problemi s srcem.

Raziskovalci so sicer previdni pri interpretiranju izsledkov raziskave. Za potrditev teze, da slabo ustno zdravje posredno povzroča bolezni srca ali da je prisoten vsaj dejavnik tveganja, je potrebnega še precej dela, zatrjujejo in dodajajo, da je ustna higiena le eden izmed faktorjev, ki spodbujajo zdravje srca.

Dosedanje raziskave so potrdile, da vnetja v telesu, tudi ust in dlesni, odigrajo veliko vlogo pri zamašitvi arterij, kar lahko vodi do srčnega napada. Znanstveniki so šli tokrat korak naprej in preverili, ali ima pogostost umivanja zob kakršenkoli vpliv na tveganje razvoja srčnih bolezni.

Podatki, objavljeni v britanski reviji British Medical Journal, so bili zbrani na podlagi življenjskega stila, kot so kajenje, telesna aktivnost in rutina ustnega zdravja. Sodelujoči so bili vprašani tudi o pogostosti obiskovanja zobozdravnikov in kolikokrat v dnevu si umivajo zobe. Sestre so nato zbrale podatke o zgodovini srčnih bolezni udeležencev raziskave, vzeli so jim kri in izmerili krvi tlak.

Na splošno je šest od 10 ljudi zatrdilo, da zobozdravnika obiščejo na vsake šest mesecev, sedem od desetih pa si umiva zobe vsaj dvakrat na dan. V osem let trajajoči študiji je bilo pri udeležencih kar 555 "srčno-žilnih dogodkov", tudi srčni napad, od katerih je bilo 170 smrtnih.

Povezava obstaja!
Ob upoštevanju dejavnikov, ki vplivajo na tveganje bolezni srca, kot so socialni razred, debelost, kajenje in zgodovina družinskih bolezni, so raziskovalci ugotovili, da imajo posamezniki s slabšo ustno higieno sedemdeset odstotkov večje možnosti za razvoj bolezenskega stanja v primerjavi s tistimi, ki se poslužujejo krtačenja zob dvakrat dan.

Judy O'Sullivan, višja medicinska sestra na britanski fundaciji za srčne bolezni, je zatrdila: "Če si ne umivamo zob, se ustna votlina okuži z bakterijami, kar lahko povzroči vnetje. Vendar pa je tu tudi  dejstvo, da je slaba ustna higiena pogosto povezana z drugimi dejavniki tveganja, kot sta kajenje in slaba prehrana. Dobra ustna higiena je sicer osnovni element zdravega načina življenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.