Slovenija
30 ogledov

Kruh v smetnjakih, zunaj pa lačni

Kruh v smetnjaku Facebook
Med slovenskimi Facebook uporabniki se danes z veliko naglico širi fotografija zavrženega kruha, katerega datum uporabe je dan čez rok. Eden izmed slovenskih trgovcv ga je zavrgel.

Zavrženi kruh je slovenski Facebook uporabnik fotografiral pred eno izmed mariborskih trgovin ter pripisal, da je kruhu rok uporabnosti včeraj potekel in da je zato moral v smeti. "Sramota, da takšne količine kruha vsak dan romajo v kontejnerje!" Facebook uporabnike je pozval, naj delijo fotografijo naprej: "Naj se ve, v kakšni zanič državi živimo!" Kruh je pobral iz kontejnerja za smeti in ga dal prvi osebi, ki je šla mimo. "Kruh bo uporabil za živino. Če že ne pride do lačnih ljudi, je boljše to, kot pa da ostane v kanti," še meni avtor fotografije, ki je doživela že skoraj 1.700 delitev.

Nekateri podarjajo

Glede živil s pretečenim rokom smo na Žurnalu.si pred časom že pisali. Po novem pravilniku, ki velja od konca maja, bi trgovci lahko živila z daljšim rokom trajanja (naprimer riž, moka, sladkor ali testenine), pri katerih je rok uporabne iznačen z "Uporabno najmanj do" ali "Uporabno najmanj do konca" (in ne "Uporabno do") prodajala tudi po izteku tega roka.

Ugotovili smo, da se slovenski trgovci zvečine za takšen korak ne odločajo, da hrano s pretečenim rokom "skladno z veljavno zakonodajo" zavržejo. Prejeli smo tudi nekaj odgovorov, da sicer njihove trgovine sodelujejo s humanitarnimi organizacijami, ki jim dajejo viške hrane.

"Trgovina bi kruh lahko podarila isti dan"

Rdeči križ Slovenije doslej ni razdeljeval hrane, ki bi bila preko rokov trajanja, pri čemer sledijo osnovnemu vodilu organizacije, to je "spoštovanju dostojanstva prejemnikov pomoči", odgovarjajo za Žurnal24.si.

Mag. Livija Rojc Štremfelj dodaja, da bodo v nacionalnem društvu v prihodnosti videli, kakšen bo odziv proizvajalcev oz. trgovcev za doniranje izdelkov preko roka trajanja. "V skladu s tem se bomo sproti odločali o hrani, ki jo bomo v sodelovanju z omenjenimi lahko razdeljevali ogroženim in pomoči potrebnim." Zagotovo pa bo RKS razdeljeval le hrano, ki bo po zagotovilih pristojnih neoporečna.

Glede dotičnega primera, torej zavrženega kruha pri enem izmed mariborskih trgovskih centrov Rojc Štremfljeva izpostavlja: "Vsem nam, ki se ukvarjamo z nudenjem pomoči socialno ogroženim posameznikom in družinam, je žal, da se hrana zavrže v smetjake. Menimo, da bi prodjalna lahko poskusila prodati kruh po nižji ceni pred zaprtjem prodajalne oz. bi ga brezplačno razdelila socialno ogroženim posameznikom in družinam. To je dobra praksa marsikatere prodajalne."

Komentarjev 6
  • janez 07:31 06.avgust 2014.

    @maresemPredniki tistih ki jih ti obožuješ so metali Slovence v jame!http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8

  • Realist 18:45 05.avgust 2014.

    Trgovec se je držal le te naše bustaste zakonodaje, torej je ravnal pravilno, čeprav sem prepričan, da bi kruh podaril, ker trgovci že tako velikodušno pomagajo ljudem v stiski. Zakaj imamo tako butast zakon in zakaj se to ne uredi ...prikaži veči mi ni jasno, ampak se bi lahko tisti, ki so to uredili malce zamislili. Takšen kruh je lahko še uporaben in marsikdo bi ga z veseljem vzel in uporabljal. Tudi sam kdaj pogrejem tudi do 3 dni star kruh v pečici!

  • maresem 17:55 05.avgust 2014.

    on je pa isto govedo, kot tisti, ki so spisali tako zakonodajo, ki prepoveduje pomagati tistim, ki bi jim tak kruh še koristil... in tudi ostala živila. Pri nas se samo duhoviči, spremeni pa ničesar.. če pa se, pa samo na slabše.