Slovenija
23 ogledov

Krvavo pasje delo

Fotografija je pred dnevi nastala v Suhi krajini, a s podobnimi prizori se sreču Žurnal24 main
Razmesarjene. Srne so pozimi tarče podivjanih psov, ki jih lastniki spuščajo v naravo.

Dolenjski lovci in gozdarji pozimi v gozdovih vse pogosteje naletijo na razmesarjene srne, ki jih pokončajo psi.

''Ne gre za potepuške pse v klasičnem smislu, ampak za pse iz vasi, ki so navadno spuščeni skozi ves dan, še večkrat pa tudi skozi vso noč. To prav tako počno psi iz urbanih središč, ki skupaj z lastniki odidejo na rekreacijo v naravo in tam jih lastniki spustijo s povodcev,'' nam je povedal Marjan Kumelj z novomeške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

          10
-krat več energije, ki jo dobijo z borno zimsko hrano, porabijo gozdne živali, ko bežijo pred psi, kot bi jo sicer.

Lovijo kot volkovi
''Psi imajo podobno taktiko lova kot volkovi. Lovi jih po več skupaj, dva ali trije žival gonijo, naslednji pa jo potem pokonča. Spravijo se predvsem na nemočne, letos rojene mladiče, ki so še šibkejši,'' je dogajanje opisal Alojz Dragan, predsednik Lovske družine Gorjanci.

Kot je dejal, je letos že naletel na tako pokončane srne v okolici Žihovega sela, Nove Gore in pod Gorjanci. Ostanke srn po navadi odnese v bližino lisičjih lukenj, žal pa mu je, da proti takim psom lovci ne smejo ukrepati. ''Brez odločbe veterinarja takega psa ne smemo ustreliti, tudi če ga zalotimo pri delu,'' je povedal 
Dragan.

Psom preveč pravic
Zakon o divjadi in lovstvu sicer določa, da psov ni dovoljeno prosto spuščati v naravo, a za nadzor izvajanja tega določila je en inšpektor za celotno Dolenjsko po Kumljevem mnenju premalo, pa še ta ima, kot je dodal, pristojnost ukrepanja le v gozdu in ne pred hišnimi pragi. ''Zakonodajo bi bilo treba spremeniti tako, da psi po vaseh ne bi smeli biti spuščeni brez nadzora. V tem smislu smo družba, ki daje psom preveč pravic.''

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.