Slovenija
45 ogledov

Krvi ne vzamejo, da stara ne zapade

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Častim pol litra, tradicionalna vseslovenska krvodajalska študentska akcija, prestavljena. Darovanje krvi le v Mariboru. Zalog krvi v Sloveniji je ta hip dovolj.

"Z zavoda za transfuzijsko medicino so nas obvestili, da so trenutne zaloge krvi zadostne, zato smo akcijo začasno prestavili," je za zurnal24.si pojasnila Nika Močnik, vodja krvodajalske akcije na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, ki bo študentsko krvodajalsko akcijo organizirala spet v začetku maja. 

Komponente krvi imajo določen rok trajanja.
Zavod RS za transfuzijsko medicino

Akcijo Častim pol litra bodo tako delno izvedli le v Mariboru, "kjer bi dodatne zaloge krvi še lahko porabili v bolnišnici," je dodala Močnikova. Krvodajalska akcija študentov bo v Mariboru v sredo, 13. aprila, med 9. in 14. uro v prireditvenem centru ŠTUK na Gosposvetski cesti 83. Kot vsa leta doslej jo tudi tokrat organizira ŠOU v Mariboru. Na Primorskem bo študentska krvodajalska akcija v mesecu maju.

Problem tudi kopičenje zalog
Brez ustreznega ukrepanja transfuzijske službe bi se trenutne zaloge krvi lahko prevesile v čezmerne zaloge, nam je pojasnila Irena Razboršek, vršilka dolžnosti direktorice Zavoda za transfuzijsko medicino.

Kljub zadostnim zalogam krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino že zdaj  krvodajalce vljudno prosijo, naj se odzovejo na ponovno vabilo na akcijo, ko bodo kri spet nujno potrebovali.

"Do tega je prišlo zaradi velikega odziva krvodajalcev na zadnjih krvodajalskih akcijah. Za transfuzijsko službo namreč ne predstavlja problema samo pomanjkanje krvi, temveč tudi kopičenje zalog, saj imajo komponente krvi določen rok trajanja. Ker je naša naloga in poslanstvo, da s krvjo kar najbolje in racionalno ravnamo, je nujno, da zalog krvi ne povečujemo. Zato moramo žal napovedane krvodajalske akcije zmanjšati ali preložiti ter na odvzem sprejemati zelo omejeno število krvodajalcev," je dodala Razborškova. 

Akcija Častim pol litra sicer poteka pod okriljem Študentske organizacije Slovenije, študentske organizacije univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem ter Zveze študentskih klubov. "Namen akcije je spodbuditi mladino k sodelovanju in hkrati  ustvariti zavedanje o pomembnosti življenja vsakega posameznika," pa so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.