Slovenija
16746 ogledov

Zaloga najpogostejše krvi pod minimalno

krvodajalstvo kri darovanje Anže Petkovšek
Od sredine junija so beležili manjšo udeležbo krvodajalcev.

Številni krvodajalci, ki imajo krvno skupino A+, so prejšnje dni prejeli klic ali sporočilo, v katerem so jih povabili na odvzem krvi.

Kaj se dogaja in zakaj krvi primanjkuje, smo preverili na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Od sredine junija so beležili manjšo udeležbo krvodajalcev, "saj so potekale krvodajalske akcije v manjših krajih po Sloveniji, zato smo skupaj z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Območnimi združenji RKS, kjer potekajo tudi v prihodnjih dnevih redne krvodajalske akcije, takoj pričeli z  dodatnim usmerjenim vabljenjem krvodajalcev z SMS vabili in osebnim klicanjem," je za Žurnal24 pojasnila Polonca Mali, specialistka transfuzijske medicine in vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi.

Primanjkuje predvsem krvodajalcev krvne skupine A RhD poz., je potrdila.

Na spodnji sliki je prikaz trenutnih zalog krvi, sicer pa graf redno posodabljajo na tej povezavi.

Zaloge krvi | Avtor: Zavod za transfuzijsko medicino Zavod za transfuzijsko medicino

Kot pravi Polonca Mali, so zaloge odvisne od krvodajalcev in zbrane krvi ter porabe krvi, ki je po njenih besedah nepredvidljiva tako po potrebnih količinah komponent krvi kot po krvnih skupinah. "Uravnavanje zalog krvi je kompleksno, zato je potrebno stalno spremljanje in ukrepanje transfuzijske službe in Rdečega križa Slovenije," dodaja. 

Trenutno primanjkuje ravno najpogostejše krvne skupine

"Potrebe po komponentah krvi različnih krvnih skupin v veliki meri sovpadajo s porazdelitvijo krvnih skupin med prebivalstvom. V Sloveniji sta najpogostejši krvni skupini A in 0 (A približno 40 %, 0 38 %), krvne skupine B je 15 %, krvno skupino AB pa ima približno 7 % ljudi). RhD pozitivnih je okoli 82 % ljudi, RhD negativnih pa le okoli 18 %," razloži sogovornica, ki pa obenem poudarja, da je zanje pomemben vsak krvodajalec, "gre le za darovanje krvi ob pravem času in prave krvne skupine".

Krvodajalce tudi v poletnih mesecih prosijo, da se na prejeto SMS vabilo odzovejo in pokličejo na telefonsko številko, ki so jo prejeli v vabilu ali na najbližji transfuzijski center, da se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Spremljajo naj aktualne zaloge krvi in tako aktivno sodelujejo pri uravnavanju le teh.

"Vabimo tudi vse ostale bodoče krvodajalce in tiste, ki morda vabila niso prejeli ali pa že dolgo niso darovali krvi, da se pridružijo veliki družini srčnih ljudi in darujejo kri," še dodaja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • darefoks 18:18 21.junij 2023.

    ce bi dali en mesec obveznega zavarovanja zastonj bi jih bilo mnogo vec zdaj pa samo tist gnil sendvic in vodena kava

  • Pretnar27 18:07 21.junij 2023.

    Če bi krvodajalcem dali vsaj neko ugodnost, kot je recimo plačevanje obveznega zdravstvenega zavarovanja, bi imeli veliko več krvodajalcev, ampak pri nas je krvodajalec vreden samo tistega sendviča in kave v menzi.

  • miho 14:40 21.junij 2023.

    Jehovove priče se znajdejo po svoje. Oni ne rabijo krvne transfuzije. Mogoče bi se lahko od jehovovih prič kaj naučili.