Slovenija
24 ogledov

Kučan bo poročal o BiH

Milan Ku%C4%8Dan, intervju Žurnal24 main
Posebni odposlanec slovenske vlade za BiH Milan Kučan bo do sredine prihodnjega leta pripravil poročilo o BiH. Nalogo bo, poudarja, opravljal izključno za slovensko državo.

"Ni namen ne na meni ne na Sloveniji, da išče formule ustavnih sprememb v Bosni in Hercegovini (BiH), o tem se bodo morali sporazumeti akterji v BiH; je pa interes pa tudi odgovornost Slovenije, da pomaga, če je ta pomoč želena in pričakovana“, je na današnji tiskovni konferenci povedal Milan Kučan, prvi slovenski predsednik, ki ga je vlada imenovala za posebnega poročevalca za BiH.

 

Brez honorarja
Kučan bo za predsednika vlade pripravil vmesno poročilo do decembrskega sestanka predsednikov vlad in držav, sicer pa bo končno poročilo oddal do sredine naslednjega leta. Poročilo bo tajno. „Moja naloga je, da po pogovorih v BiH, zdaj po volitvah, preverim ali obstoji politična pripravljenost akterjev za nadaljnje radikalnejše ustavne reforme, ki bi po eni strani zagotavljale večjo funkcionalnost BiH po drugi strani pa jo bolj približale evropskim integracijam“, je razložil Kučan, ki se je odrekel honorarju. Vlada pa bo krila njegove potne stroške, stroške bivanja in asistence.

 

„Preveril bom ali obstoji pripravljenost na ustavne reforme, do kod in v katero smer ter kaj so alternative, če te pripravljenosti ni“, je še pojasnil. Je pa zavrnil špekulacije, da naj bi v svoji vlogi zamenjal Carla Bildta (ki je bil posrednik EU pri zadnjih neuspešnih butmirskih pogovorih o ustavnih spremembah) ali pa visokega predstavnika mednarodne skupnosti in posebnega predstavnika EU v Sarajevu Valentina Inzka. „Nalogo bom opravljal izključno za slovensko državo, torej vlado in oba predsednika. Nimam nobene ambicije biti posrednik ali predstavnik EU – pred leti so o tem sicer tekli razgovori – to ni moja ambicija. Bilo bi nekorektno do gospoda Inzka, ki odlično dela“, je dejal Kučan. Govorice o njegovi zamenjavi je označlil za nekorektne. „Najmanj korektno bi bilo, če bi mojo misijo – ki je misija za račun slovenske vlade – razumel kot poskus nadomestitve ali zamenjave njega ali kogarkoli, ki so ga mednarodne inštiucije v BiH poslale“, je poudaril Kučan.

 

V EU potezo pozdravljajo
Na vprašanje Žurnala24 ali je bila poteza usklajena z Evropsko komisijo je premier Pahor odgovoril, da nekatera vprašanja terjajo diskretnost. „Preden sem sprejel to odločitev sem se pogovarjal s številnimi voditelji, saj Slovenijo zavezniki, tudi znotraj Nata, bolj izkreno kot pri drugih vprašanjih, sprašujejo po reflsiji o Zahodnem Balkanu“, je razložil.

 

„Z velikim zanimanjem bom sprejel, poslušal in se pogovarjal s poročevalcem Milanom Kučanom“, je danes po telefonu slovenskemu premierju zagotovil predsednik Republike Srbske Milorad Dodik, ki je bil do zdaj glavni nasprotnik sprememb Daytonskega sporazuma.

 

Medtem so iz Bruslja pozdravili potezo slovenske vlade. „Napori pri pomoči BiH, da razreši obstoječe zadeve in stopi naprej v smeri evropskih integracij so vedno dobrodošli“, je zapisala zunanja ministrica EU Catherine Ashton. Pripomnila je še, da v proces izbire poročevalca EU ni bila vključena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.