Slovenija
343 ogledov

Kučan iz oči v oči z Irglovo

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. Špela Mohorič
Milan Kučan je zanikal, da bi bil seznanjen s primerom hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca. Eva Irgl je dejala, da je izhajala le iz navedb Romana Leljaka.

Današnje seje Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se je za nekaj časa udeležil tudi nekdanji član CK ZKS Milan Kučan, ki je zanikal, da je bil seznanjen s primerom hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca, ki ga je SDV po trditvah raziskovalcev ubila leta 1972.


Kučan je danes zatrdil, da na omenjeni seji o Crnogorcu niso govorili, kar po njegovih besedah izhaja tako iz zapisnika kot iz magnetograma omenjene seje, ki ju je pridobil v Arhivu RS. Predsednici komisije Evi Irgl (SDS) je tudi očital, da je bil omenjeni magnetogram javnosti zamolčan.

Zahteval opravičilo Irglove

Leljak je na prejšnji seji komisije predstavil dokument, informacijo zvezne SDV o diverzantsko-terorističnih aktivnostih zoper SFRJ iz leta 1972, s katerim naj bi bil seznanjen tudi Kučan, v njem pa je omenjen tudi Crnogorac. A Kučan je danes zanikal tudi, da bi bil seznanjen s tem dokumentom.

Kot je dejal, je v Arhivu RS pridobil seznam prejemnikov omenjenega dokumenta, med njimi pa sam ni naveden. Zahteval je opravičilo Irglove, ker je na prejšnjih dveh sejah komisije trdila, da naj bi bil Kučan z zadevo Crnogorac seznanjen. Povedal je še, da se mu ne zdi smiselno razpravljati o dogodkih izpred 42 let in da sam k zadevi Crnogorac ne more prispevati ničesar, nato pa je sejo zapustil.

Izhajala le iz Leljakovih navedb

Irglova je slednje obžalovala, saj je, kot je dejala, od Kučana želela izvedeti, kakšen je bil odnos med CK ZKS in SDV in kaj je pomenilo, da je SDV o svojem delu vsako leto poročala ZKS, ki jo je nekaj časa vodil Kučan. Pojasnila je še, da je pri navedbah o tem, da je bil Kučan obveščen o zadevi Crnogorac, izhajala le iz navedb, ki jih je na novinarski konferenci podal Leljak.

Branko Kurnjek (DL) in Majda Potrata (SD) sta menila, da gradivo, ki ga je prejela komisija in o katerem naj bi razpravljala komisija, ni popolno, zato sta podvomila, da imajo člani komisije prave informacije. Lejla Hercegovac (PS) je dodala, da razpravljajo na podlagi prirejenih dokumentov, saj nekateri deli gradiva manjkajo. Irglova je zatrdila, da je članom razdelila vse gradivo, ki ga je dobila.

Komentarjev 6
  • dragec 15:14 13.marec 2014.

    KDO JE ROMAN lJELJAK. UMAZANO HRVAŠKO KOPILE, PODOFICIR JLA, AGENT KOSA, KI JE SPREMLJAL SVOJE SODELAVCE , NASPROTNIKE TEDANJEGA SISTEMA, KRIMINALEC, KI JE POKRADEL NA STOTINE LJUDI -----IN ON JE STROKOVNJAK SSDSS, MATER MU HRVATSKU,NAJ IDE V CRO IN TAMO KURČI

  • dragec 11:39 12.marec 2014.

    Mali je bil tudi vaš izvoljeni predsednik države. odjebal je Irglovo in dva idiota iz SSDSS, sjebal velikega raziskovalca agenta KOSa in kriminalca z enim papirčkom ter odkorakal. Ali ne razumete, da plešasti zbira gradivo o totalitarnem režimu in ...prikaži večn mu vse prav pride, da pljuje popolpreteklosti v kateri je tudi on bil aktivni član.JANŠA KORISTI PARLAMENT ZA LASTNE POTREBE

  • francek 09:05 12.marec 2014.

    Kučan iz oči v oči z Irglovo, ni dolgo zdržal.