Slovenija
5068 ogledov

Kučan nad Pahorja: Zgolj govorjenje in nastopi nič ne pomenijo

Milan Kučan
1/4
Anže Petkovšek
Bivši predsednik republike Milan Kučan je za Večer spregovoril o vlogi predsednika republike v času razraščanja sovražnega govora in razkrajanja zavedanja o pomenu človekovih pravic. "Ob teh problemih ne more molčati in se ne more izogibati jasnim opredelitvam," je poudaril in dodal, da jasno opredeljevanje zahteva osebni in politični pogum.

Po Kučanovih besedah predsednik republike pri nas nima veliko orodij, s katerimi bi lahko uresničeval svoje poslanstvo, njegovo najmočnejše orodje je beseda. Kolikor bolj so razmere v družbi zaostrene, negotove in protislovne, toliko pomembnejši so odzivi in opredelitve predsednika republike, je opozoril.

"Ob razraščanju sovražnega govora, razkrajanju še ne davno trdnega zavedanja o pomenu človekovih pravic in ob vse pogostejših konfliktih doma in v mednarodnem življenju je njegova odgovornost še toliko večja. Zato ob teh problemih ne more molčati in se ne more izogibati jasnim opredelitvam," je še opozoril.

To, da je predsednik republike predsednik vseh državljanov, pa po Kučanovih besedah ne pomeni, da so zanj sprejemljiva vsa stališča do posameznega problema. "Tudi ne pomeni, da bi se moral s svojimi stališči truditi biti všeč vsem državljanom," je poudaril in dodal, da to ne pomeni, da predsednik ne deluje povezovalno, saj demokracija predpostavlja pluralnost stališč. "Seveda pa jasno opredeljevanje zahteva osebni in politični pogum in trdno stališče, da z vrednotami ni mogoče trgovati. Za vse to pa je potrebno trdo delo," je prepričan Kučan.

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič

Avtoritete predsedniku po njegovih besedah ne zagotavlja njegov ustavni položaj, pač pa si jo lahko pridobi samo s svojimi besedami in dejanji. "Če si predsednik republike ni pripravljen ustvariti avtoritete na tak način, je to za državo in družbo velika izguba. Zgolj govorjenje in številni nastopi k utrjevanju avtoritete žal ne prispevajo, če v izbranih besedah ni mogoče razbrati tudi jasnih opredelitev," je še dejal v pogovoru.

Tudi udeležbo na prireditvah naj bi vsakokratni predsednik presojal z vidika svojih vrednot in ustavnih načel. Glede uporabe družbenih omrežij pa meni, da "predsedniška funkcija izgublja smisel in pomen, če je uporaba socialnih omrežij namenjena predvsem lastnemu zvezdništvu in osebni promociji".

Na vprašanje, katerega od svojih naslednikov bi posebej izpostavil, je odgovoril, da jih ni bilo veliko, da pa je bil Danilo Türk s svojim načinom opravljanja funkcije predsednika republike blizu njegovim predstavam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • smuc 16:54 05.december 2018.

    Največji prodajalec ali uničevalec vrednot je v Sloveniji bila ZKS in njen predsednik.

  • Spark 13:47 17.november 2018.

    [ Kučan nad Pahorja: Zgolj govorjenje in nastopi nič ne pomenijo ] Bravo g. Kučan. Dvomim, da bo "gelender skejter" sporočilo dojel.

  • Tone Kožar 10:53 17.november 2018.

    Prosil bi da normalni ljudje v Sloveniji ne pluvate po Milanu!! On je samo državljan Slovenije in bivši predsednik države in za katero je tudi veliko naredil tako kot naš premier Drnovšek, daj spoštujte ljudi ki so kaj naredili za ...prikaži več Slo. in ne govorite o stricih iz ozadja! Me zanima koliko krat sta se srečala Šarec in Kučan, ja Kučan je stric iz ozadja! Ampak za Šarca ne.