Slovenija
34 ogledov

Kučan okrcal naše politične elite

Milan Kučan Anže Petkovšek
Nekdanji predsednik republike Milan Kučan vidi ključni razlog osamosvojitve Slovenije v globoki krizi v tedanji Jugoslaviji in brezperspektivnosti življenja v njej, "hkrati pa tudi v trdni odločenosti Slovencev, da nadaljujemo pot demokratizacije političnega življenja in povezovanja v evropske združevalne procese".

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi se Slovenija odpovedala samostojnosti in izbrala drugačno pot, je odgovoril, da je težko razmišljati o tem, kaj bi bilo, če bi bilo. "Zagotovo pa Jugoslavija, kakršna je bila, dolgoročno kot država ne bi mogla obstati in bi Slovenija morala poiskati svojo pot do samostojnosti," je opozoril.

Hrbtenica slovenskih prizadevanj za rešitev krize v Jugoslaviji in kasnejših procesov njenega razpadanje je bilo po Kučanovih besedah prizadevanje za miren razhod: "Za to smo si prizadevali. Z današnjega vidika bi morda bilo treba ta prizadevanja še okrepiti in zanje poiskati več zaveznikov."

Izpostavil je, da je imela Slovenija po osamosvojitvi kar dolgo obdobje uspešnega razvoja. "Umestila se je v mednarodni prostor, v katerem je imela vidno vlogo pri zavzemanju za čim hitrejše končanje vojn v republikah nekdanje Jugoslavije in za njihovo vključitev v evropske integracije," je dodal.

"Odločenosti politične elite, da se spopade s težavami, ne vidim!"

V 25-letnem razvoju samostojne Slovenije pa je po njegovih besedah prišlo tudi do zastojev in večjih strukturnih problemov, ki zahtevajo sistemske rešitve. "Za zdaj prave odločenosti politične elite, da se z njimi spopade, ne vidim," je poudaril Kučan, ki je bil v času, ko je Slovenija stopala na samostojno pot, predsednik tedanjega republiškega predsedstva.

"Tako kot se je Slovenija v času osamosvajanja in po njem uspešno odzvala na izzive takratnega časa in takratnih razmer, bi morala tudi zdaj v sedanjem času in sedanjih razmerah zbrati dovolj volje in energije, da probleme prepozna in se z njimi uspešno sooči," je še opozoril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kana 09:36 25.junij 2016.

    prvi v dolgi vrsti, ki je pokradel prelepo Slovenijo.

  • valerijakregar 13:57 24.junij 2016.

    “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.” ---ima kratke noge in kratek spomin.le kje v eu enemu ex politiku še ...prikaži več omogočajo tolikšno publiciteto ??????????

  • dragec 13:56 24.junij 2016.

    ginjko, ne serji ga, - beda v SLO z delom DEMOSA - desnice in prejšnjih komunjar