Slovenija
21 ogledov

Kučan? Zvezdi sta Fajonova in Kacin!

Nekdanji predsednik se je odrekel honorarju, vlada bo krila le potne stroške in Žurnal24 main
Milan Kučan. Poročevalec vlade RS za BiH.

Pobuda. "Če bi bile danes v Bosni in Hercegovini (BiH) volitve in če bi na njih lahko kandidirala evropska poslanca iz Slovenije Tanja Fajon in Jelko Kacin, bi z lahkoto premagala vse domače politike," je vzdušje v BiH ob novici, da so evropski ministri ukinili vizume za bosanske in albanske državljane, včeraj opisal Senad Pećanin, odgovorni urednik sarajevskega tednika Dani. Državljani BiH ravno poslancema iz Slovenije pripisujejo največ zaslug za ukinitev vizumov.

Ustavne spremembe
V takem vzdušju je v BiH prispela tudi vest o imenovanju nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana za posebnega poročevalca slovenske vlade za BiH. "Moja naloga je, da preverim, ali zdaj, po volitvah, obstaja politična pripravljenost za radikalnejše ustavne spremembe, ki bi po eni strani zagotavljale večjo funkcionalnost BiH, po drugi pa jo bolj približale evropskim integracijam," je včeraj dejal Kučan. "Nalogo bom opravljal izključno za slovensko državo, nimam ambicij biti posrednik EU," je zanikal špekulacije, da bo nadomestil visokega predstavnika mednarodne skupnosti Valentina Inzka. Kučan bo do decembrskega vrha EU pripravil vmesno poročilo, celotno pa naj bi oddal sredi naslednjega leta. To bo tajno, saj nekatera vprašanja zahtevajo diskretnost, je razložil predsednik slovenske vlade Borut Pahor, ki se je pred odločitvijo posvetoval s številnimi voditelji iz EU in Nata. Te zelo zanima "slovenska refleksija o Zahodnem Balkanu".

Dodik tlakuje pot za odcepitev

"Slovenska pobuda je dobra, ker so tako EU kot ZDA brez idej in energije, ne kažejo nikakršnih indicev, da bi se v ustavne reforme vključile resneje. Morda bo Kučanovo poročilo odprlo prostor za agilnejši angažma Bruslja in Washingtona, v katerem bi lahko bila Slovenija – glede na dragocene izkušnje iz nekdanje skupne države – neke vrste pošten garant v zahtevnih pogajanjih," ocenjuje Pećanin. Ne verjame pa, da bo lahko Kučan predsedniku Republike srbske (RS) Miloradu Dodiku ponudil kaj, česar mu niso ponujali že Američani in EU. Dodik pač noče, da bi bila BiH funkcionalna država, kvečjemu z več zakonskimi predlogi tlakuje pot za odcepitev RS iz BiH, opozarja Pećanin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.