Slovenija
47 ogledov

Kučanovo poročilo pred poslance

Milan Kučan Saša Despot
Odbor DZ za zunanjo politiko se je na nujni seji seznanil s poročilom posebnega poročevalca predsednika vlade Boruta Pahorja za BiH Milana Kučana.

Kot je po seji, ki je zaradi zaupnosti poročila potekala za zaprtimi vrati, povedala predsednica odbora Janja Klasinc (SD), je bila razprava "izredno konstruktivna in vsebinska".

Poslanska skupina SDS je sklic seje zahtevala, potem ko je Kučan s poročilom seznanil predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ne da bi ga pred tem potrdila slovenska vlada ali obravnaval OZP kot matično delovno telo DZ.

Slednje je, kot so še navedli v zahtevi za sklic seje, "po zakonu o zunanjih zadevah in po odloku o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ pristojno in dolžno zavzeti stališče" do poročila o BiH, preden se predstavlja kot uradno poročilo Slovenije.

Vlada je Kučana za posebnega poročevalca predsednika vlade za BiH imenovala novembra lani.

Ugotovil naj bi, ali obstajajo možnosti za izvedbo ustavnih reform v tej državi.

Po njenih besedah sta se v razpravi na podlagi poročila tako koalicija kot opozicija strinjali v ocenah.

Podpredsednik odbora Milenko Ziherl (SDS) se je z njo strinjal in dodal, da je Zahodni Balkan izredno pomemben za Slovenijo, tovrstne razprave pa koristne in dobrodošle.

Na vprašanje, ali opozicija podpira delo bivšega predsednika republike Kučana kot posebnega odposlanca za BiH tudi v prihodnje, pa je poudaril, da "to ni stvar opozicije, ampak predsednika vlade in Kučana".

Slovenija EU opozarja na napačen pristop
Premier Pahor, ki se je s Kučanom in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem udeležil današnje seje v t. i. tihi sobi, je v izjavi po seji poudaril pomen BiH za Slovenijo. Kot je dejal, je Slovenija prijateljica in zaveznica BiH v njenih prizadevanjih za članstvo v Evropski uniji.

"Ker je EU zdaj okupirana z vprašanji ekonomskega upravljanja, reševanja gospodarske krize in varnostno nestabilnostjo v južnem Sredozemlju, je problem in izziv širitve nekoliko dlje od pozornosti voditeljev EU," je dejal.

Slovenija pa voditelje EU opozarja, da je to napačen pristop. "Če BiH kot tudi vse ostale države na Zahodnem Balkanu ne bodo imele jasne evropske perspektive, se utegnejo politični problemi, ki smo jim priča v BiH, prevesti v varnostni problem," je poudaril.

"Nikoli ni prepozno"
Sklic nujne seje je zahtevala poslanska skupina SDS, poslanci pa so se s poročilom o BiH, ki ima oznako zaupno, seznanili pred sejo v varovanem območju. Poročilo naj bi imelo okoli šest do sedem strani, v njem pa je podana ocena stanja v BiH, kot tudi njenega možnega napredovanja na poti v EU.

Minister Žbogar po seji ni dal izjav, je pa pred sejo poudaril, da je poročilo namenjeno predvsem slovenskim voditeljem in da ga bodo še naprej uporabljali v svojih nastopih v Bruslju.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira kritike SDS, da je poročilo prišlo prepozno, pa je odvrnil, da "ni nikoli prepozno", saj lahko stvari vedno gredo naprej "in se velja za to tudi potruditi".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.