Slovenija
193 ogledov

Kudiću niso sodili, ker je zamenjal zagovornika

Adnan Kantarević in Zlatan Kudić
1/4
Anže Petkovšek
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zaradi domnevne davčne utaje Zlatana Kudića, lastnika propadlega podjetja Maxicom, ki je največji davčni dolžnik med podjetji. Ker je zamenjal zagovornika, se je sojenje preložilo.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za Zlatana Kudića, ustanovitelja podjetja Maxicom, ki je v stečaju in državi dolguje več kot 20 milijonov evrov. Kudića  obtožnica bremeni davčne utaje in pranja denarja.

Pomočniku 10 mesecev zapora in kazen

Pri pranju denarja je Kudiću pomagal Adnan Kantarević, ki se je danes izrekel za krivega očitanih mu dejanj. Ker je priznal krivdo, se je sojenje zanj končalo. Sodišče je pri izreku kazenske sankcije deloma sledilo predlogu tožilca Jožeta Kozine in Kantareviću prisodilo alternativno prestajanje "vikend zaporne kazni" za deset mesecev, in stransko denarno kazen v višini 15.000 evrov.

 

Ni pa sledilo predlogu tožilca pri vračilu protipravno-pridobljene premoženjske koristi, saj je določilo, da mora Kantarević vrniti 24.000 evrov in ne 193.000 evrov, kot je predlagal Kozina.

Neuradno naj bi Kantarević zaslužil približno 193.000 evrov, skupaj s Kudićem pa naj bi oprala dobrih 350.000 evrov. Ta denar naj bi na račun podjetja Maxicom vrnila davčna uprava, od tam pa naj bi denar prenašala po različnih računih, na koncu pa naj bi denar pristal v Avstriji, kjer sta ga fizično dvignila.

Zamenjal zagovornika, sojenje preloženo

O krivdi se danes ni izrekel, saj je tik pred zdajci, v ponedeljek, preklical pooblastilo svojemu odvetniku in najel Branko Zobec Hrastar. Ker ta naj ne bi imela dovolj časa za pripravo, so predobravnalni narok preložili za en teden, na 22. maj.

Maxicom na vrhu seznama neplačnikov

Kudić naj bi na podlagi fiktivnih poslov med več povezanimi podjetji oškodoval državni proračun za nekaj več kot pet milijonov evrov. Leta 2010 je sicer lastniško izstopil iz krovne družbo Maxicom in jo prenesel na ciprsko podjetje Encilova Holdings, družba pa je bila kasneje še nekajkrat prodana.

V javnosti je sicer postal poznan leta 2011, ko so policisti preiskovali njegova podjetja zaradi suma davčne utaje, v javnosti pa se je njegovo ime ponovno pogosteje omenjalo prejšnji mesec, ko je Davčni urad RS prvič javno objavil seznam davčnih dolžnikov, Maxicom pa se je pojavil na vrhu seznama neplačnikov.

Komentarjev 1
  • titty 17:48 15.maj 2013.

    Naslednjič bo spet menjal zagovornika in tako še večkrat, pol je pa sodstvo krivo, ker zavlačuje!!! Banda!