Slovenija
33 ogledov

Kuhalnici s Kitajske lahko sprožita alergije

kuhalnica, kitajska, umik, zdravstveni inšpektorat
1/2
Zdravstveni inšpektorat
Melaminski kuhalnici s Kitajske sta neustrezni, so sporočili z zdravstvenega inšpektorata. Vsebujeta preveč formaldehida, ki lahko povzroči toksične, kancerogene ali alergične reakcije.

"Vzorca bele melaminske kuhalnice in bele melaminske kuhalnice s konico nista skladna s predpisi in sta ocenjena kot neustrezna za uporabo," so na zdravstvenem inšpektoratu zapisali v sporočilu za javnost.

Kemijska spojina lahko povzroči številne reakcije

Kuhalnici s Kitajske, številka artikla 91603 in 91734, sta neprimerni zaradi preseženega prehajanja formaldehida v modelno raztopino, ki simulira živilo. Dolgotrajno izpostavljanje preseženi količini formaldehida, ki lahko prehaja v živila iz nekaterih materialov in izdelkov, namenjenih za stik z živili, lahko skupaj s preostalimi, potencialnimi viri izpostavljenosti iz okolja povzroči pri ljudeh toksične, kancerogene ali alergične reakcije, še opozarjajo pristojni.

Vzorca melaminske kuhalnice in melaminske kuhalnice s konico sta bila analizirana v laboratoriju Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Potrošnikom, ki so izdelek že kupili, pa svetujejo, naj ga ne uporabljajo in naj ga vrnejo prodajalcu oziroma zavržejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.