Slovenija
40 ogledov

Kuharji bežijo v tujino

Radovljiško gostinsko in turistično šolo sta na včerajšnjem predtekmovanju zasto Žurnal24 main
Prazni razredi. Tisoč kuharjev premalo. Kuharska zvezda za popularizacijo poklica.

Radovljica. “Vpis je porazen. Mladi se za kuharski poklic ne odločajo. Kuharjev v Sloveniji kronično primanjkuje,” je za Žurnal24 povedal Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter predsednik ocenjevalne komisije na včerajšnjem kuharskem tekmovanju za srednješolce v Radovljici.

Slaba plača in pogoji
Za poklic kuharja se v 11 srednjih šolah za gostinstvo in turizem v Sloveniji ta čas šola okoli 330 dijakov, po Vozljevih besedah pa bi se jih moralo vsaj dvakrat toliko. “Zato ne preseneča dejstvo, da v Sloveniji primanjkuje več kot tisoč kuharjev, dobri kuharji pa bežijo v tujino, kjer so bistveno bolje plačani. Pri nas zaslužijo okoli 800, v Avstriji pa 1.700 evrov,” je razložil Vozelj. Poleg majhnih plač mlade odvračajo slabe delovne razmere ter delo ob praznikih in koncih tedna.

Uspešni dobro zaslužijo
Vozelj meni, da bi moralo šolsko ministrstvo bolje predstavljati deficitarne poklice, med katere spada tudi kuharski. “Tisti kuharji, ki jim uspe, zaslužijo precej več kot direktor v Sloveniji,” je dejal.

V finale tudi Radovljica
Na dejstvo, da je mladih, ki se odločajo za poklic kuharja, zadnja leta vse manj, čeprav je poklic na trgu dela zelo iskan, je opozorila tudi Marjana Potočnik, ravnateljica Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, na kateri je bilo včeraj predtekmovanje kuharjev srednješolcev Tuševa kuharska zvezda. Udeležilo se ga je 18 dijakov iz devetih gostinskih šol, prvo mesto je osvojil Matic Bergant iz ljubljanske, drugo pa Nejc Roter iz zagorske šole. S tekmovanjem želijo spodbuditi zanimanje mladih za poklic kuharja in jim omogočiti predstavitev bodočim delodajalcem. Končno tekmovanje bo 16. aprila v Celju, udeležila pa se ga bo tudi Simona Maček iz radovljiške šole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.