Slovenija
13 ogledov

Kujejo dobičke iz javnega denarja

Med letoma 2002 in 2006 je donos v lekarniški dejavnosti presegel donos na ljubl Žurnal24 main
Lekarne imajo stalen presežek prihodkov nad odhodki. Vprašanje, ki se ob tem poraja, je, koliko tega presežka se ustvari iz javnih sredstev?

Cena lekarniške storitve je preplačana za skoraj 30 centov na recept, kaže študija INERHC, inštituta za ekonomske raziskave v zdravstvu. "Pri 14 milijonih receptov to znese med 4,3 in 5,1 milijona evrov na leto," je dejal član inštituta Rado Pezdir. Dodal je, da donosi lekarn presegajo donose večine slovenskih podjetij. "Že to je kazalnik, da nekaj ni v redu, poleg tega lekarne ne ločujejo dobičkov iz tržne in dobičkov iz javne dejavnosti," je opozoril Pezdir.

Presežki k zavarovancem
Kot pravi, bi se morali presežki iz javne povrniti v zdravstveno dejavnost, saj gre za javni denar, oziroma bi bilo treba ustrezno znižati cene zdravil na recepte. "Pri sedanji kartelni lekarniški ureditvi ni jasno, kako se oblikuje cena za točko lekarniških storitev, kar gre v škodo zavarovancev," je še dejal Pezdir. Zato v INERHC predlagajo reformo predpisov, ki omejujejo konkurenco na področju lekarništva.

Za pojasnila smo se obrnili na direktorja ZZZS in predsednico lekarniške zbornice, vendar včeraj nista bila dosegljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.