Slovenija
28 ogledov

Kukanje v zavarovanje

Kartica zdravstvenega zavarovanja. Dejan Mijović
Zavarovanje. Preverite ga lahko kar s SMS-sporočilom.

Ali imate urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, lahko po novem preverite kar s SMS-sporočilom. Gre za novo storitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je uporabnikom sicer testno na voljo že slaba dva meseca.

"Tako lahko delavec preveri, ali ga je delodajalec vključil v zavarovanje, ni pa nujno, da so plačani tudi prispevki," opozarja Damjan Kos z ZZZS. Prispevke naj delavci preverijo pri davčni upravi, ki vodi evidenco o neplačnikih, svetuje.

Kako preverite?

V sporočilo zapišete črki ZZ in devetmestno številko svoje zdravstvene kartice ter ga pošljete na telefonsko številko 031 771 009. Imena in priimka vam ni treba sporočati. Samodejni odgovor boste dobili takoj. Če se vam bo izpisalo, da zavarovanje ni urejeno, vam kljub temu ni treba skrbeti, da ne boste mogli k zdravniku (razen če ste samozaposleni).

"Delavec ne nosi odgovornosti za to, da delodajalec zanj ne plačuje prispevkov," poudarja Kos in dodaja, da imajo delavci, ki jim delodajalec zavarovanja ne plačuje, vseeno pravico do obiska zdravnika; enako tudi njihovi otroci. Sporočilo se plača po ceniku mobilnega operaterja.

Kmalu tudi na spletu

Predvidoma čez eno leto bo možno zavarovanje preverjati tudi prek spleta, napoveduje Anka Bolka z ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.