Slovenija
12 ogledov

Kukovičeva jih bo delila čez mesec

Nadzora nad koncesijami ni, opozarja Nevenka Lekše. Žurnal24 main
Vloge za koncesije na sekundarni ravni so na ministrstvu. Koliko in komu bodo podeljene, bo znano v enem mesecu.
"Dobili smo informacijo, ki jo lahko potrdimo tudi s seznami, da se še pred iztekom mandata te vlade pričakuje pospešeno podeljevanje koncesij," je pred današnjo novinarsko konferenco v imenu Gibanja za ohranitev javnega zdravstva povedala Nevenka Lekše. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so vloge za koncesije na sekundarni ravni še v obravnavi, koliko in komu bodo podeljene, pa bo predstavljeno v enem mesecu.

Razgradnja bolnišnic
Kot pravi Lekšetova, gibanje že dolgo opozarja na pomanjkljiv nadzor nad koncesionarji, skrbi jih predvsem poraba javnega denarja. "Poleg tega programi in ljudje iz javnih zavodov prehajajo v zasebne," je prepričana Nevenka Lekše.

Dodaja, da je pri nas okoli 1500 koncesionarjev, vendar se zdravstveno varstvo ni izboljšalo niti se ni nič privarčevalo, kot je bilo obljubljeno. Po njenih besedah moramo celo vse več storitev doplačevati sami. "Slišimo, da gre tokrat za precejšen obseg koncesij na sekundarni ravni, kar bo prineslo razgradnjo bolnišnic," je sklenila Lekšetova.

Ministrica do zdaj še nič
Med ministrovanjem Zofije Mazej Kukoviuč ni bila na sekundarni ravni podeljena še nobena koncesija, medtem ko jih je njen predhodnik Andrej Bručan med letoma 2005 in 2007 skupno podelil 118. "Pogodbe za izvajanje zdravstvenih programov s koncesionarji pa sklepa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki izvaja tudi nadzor nad izvajanjem vsebine pogodb in izvedenimi javnimi storitvami," se je še glasil odgovor ministrstva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.