Slovenija
5756 ogledov

KUL in Golob: "Vlada si kupuje glasove"

Robert Golob Anže Petkovšek Robert Golob na novinarski konferenci Gen-I o poslovnih rezultatih leta 2021.
Golob po srečanju s strankami KUL pravi, da je pot dialoga odprta, tako kot tudi sodelovanje na nivoju programskih vsebin.

Prvič so se za skupno mizo usedli predstavniki KUL in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Sestanek je potekal v dobrem vzdušju, vsi sodelujoči pa delijo skupni cilj – zmagati na prihajajočih volitvah, je po zaključku dejal Marjan Šarec, LMŠ. Po besedah predsednikov koalicije KUL je treba Sloveniji postaviti na pot demokratične, socialne in ekološke prenove. Luka Mesec, Levica, je dodal, da bi bilo treba pred in po volitvah okrepiti sodelovanje s civilno družbo. 

O tem, da bi se Gibanje Svoboda pridružilo koaliciji KUL, je še prezgodaj govoriti, saj morajo v gibanju še oblikovati program. Pogovori naj bi, po zatrjevanju vseh štirih predsednikov strank koalicije KUL,  stekli, ko bodo znana programska izhodišča gibanja in ekipa, s katero bo Golob delal. 

Golob je prepričan, da si ljudje želijo alternative, ki jo Gibanje Svoboda očitno lahko ponudi volivcem. S KUL so izmenjali mnenja, vendar je o dogovorih še prezgodaj govoriti. Gibanje mora oblikovati tako svoj program. "Če smo danes lahko izmenjali stališča o energetski draginji, lahko enako na drugih področjih, ko bo čas to zahteval," je dejal Golob. "Ko bomo imeli stvari pripravljene, jih bomo z veseljem predstavili." Napoveduje, da bo Gibanje Svoboda precej drugačno, da se bo odzivalo na mnenje ljudi, "saj je moja naloga, da izvajam voljo ljudi". Napovedal je digitalni sistem preverjanja volje ljudi.

Vlada "kupuje" glasove

Pogovor je tekel tudi o energetski revščini. Golob meni, da je sedanji odziv napačen, saj niso vsi državljani v enakem položaju. "Nekdo, ki se ogreva na drva, se mu ogrevanje ni podražilo," je poudaril in dodal, da najbolj čutijo energetsko draginjo tisti, ki so vezani na centralne sisteme ogrevanja in toplovode. "Energetska draginja je prizadela cel kup mlajših, delovno aktivnih generacij, ki ne morejo izbirati dobavitelja in bodo morali to plačevati." Ukrep, ki je na videz strašno radodaren, za nekatere ne bo rešil težav, saj pomoči ne bodo dobili.

Tanja Fajon, SD, pravi, da je vlada prepozno prepoznala stanje in da zdaj "z obljubami in denarjem na račun davkoplačevalcev in naslednjih generacij kupuje volitve". S tem se je strinjal tudi Luka Mesec, ki meni, da stranke koalicije "poskušajo z energetskim vavčerjem kupiti volitve. Razdeljujejo skupinam, za katere predvidevajo, da bodo šle na volitve in da bodo na volitvah obkrožile eno od koalicijskih strank ali enega od satelitov". Alenka Bratušek, SAB, deli stališče s preostalimi, da vlada jemlje zeleni prihodnosti, saj bodo sredstva prišla iz podnebnega sklada, in pomoč razdeljuje napačno in izključno z namenom kupovanja glasov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • marko345 17:40 01.februar 2022.

    Odločali bodo mladi, ki sedaj niso hoteli volit. Rezultat bo pokazal, kaj si želijo, ali mir, delo,blaginjo, ali zmerjanje z levimi in desnimi in kako je bilo pred 80 leti. Teha imamo vsi že dovolj Upam na omejitev mandatov na ...prikaži večna najvec dva, pa da v parlament ne more.nihče, ki ima 65 let, naj zeha doma ipd.

  • luka65 15:36 01.februar 2022.

    Klero-nazi-janšistom se že tresejo posrane gate, saj so načrtno in na veliko začeli onesnaževati splet s svojii umobolnimi in komaj pismenimi komentarji! Janšističnega ščurka takoj vidiš že po nepismenosti in zaostali deplasirani vsebini! Tokrat idioti več ne bodo zavladali, zagotovo! ...prikaži več Zato pa klero-naciji rušijo vse mostove in požigajo državo!

  • bljitva 15:12 01.februar 2022.

    a imajo te levaki sploh kakšne strateške, gospodarske plane v svojih programih, al imajo samo na ene desetih straneh zapisano da ne grejo z Janšo v koalicijo?