Slovenija
24 ogledov

Kulinarični “presežki”

Mati šolarke pravi, da se v že tako skromni malici včasih najde tudi kakšen las Žurnal24 main
Malice. Dijaki v Srednji šoli Domžale malicajo v učilnicah. Očitki o ne dovolj hranljivih obrokih.
Obrok za premostitev
Malica. Po mnenju dietologinje Andreje Širca Čampa je malica, v obliki, ki je zmotila bralko, dopolnjena s sadjem ali napitkom, ustrezna za tiste dijake, ki imajo zjutraj primeren zajtrk in popoldne kosilo, malica pa je premostitveni obrok med enim in drugim.

“Zgrožena sem, kadar mi hči doma pokaže, kaj so imeli za malico,” je povedala mama dijakinje iz Srednje šole (SŠ) Domžale. Po njenih besedah je dvajset minut za malico premalo časa, ker jedo v učilnicah, pa je vonj po hrani povsod. Sprašuje se tudi, kako je mogoče, da je eden izmed menijev le štručka z eno rezino slanine in eno rezino sira (na fotografiji). “Od takšne malenkosti se ne naješ prav veliko,” je dodala.

Za jedilnico ni denarja
“Na žalost druge možnosti ni,” je o malicanju v učilnicah povedal Primož Škofic, direktor SŠ Domžale. Po njegovih besedah so na šolsko ministrstvo pred dobrim letom poslali dokument, kjer so predlagali ureditev jedilnice in razdelilne kuhinje. “Odgovora žal nismo dobili,” je dejal.

20 minut za malico se Škoficu zdi dovolj, ker nihče od dijakov ne malica do konca odmora

Na šolskem ministrstvu pravijo, da so dokument za ureditev garderob, delilne kuhinje in jedilnice ter za nadzidavo objekta res prejeli, vendar so bili ocenjeni stroški precej nižji, kot so jih izračunali na ministrstvu. Investicija, pravijo, zaradi vse manj sredstev v proračunu ni bila izvedljiva, zanjo pa si bodo prizadevali v prihodnjih letih. Dodali so še, da so z direktorjem v bolj ali manj stalnem kontaktu zaradi gradnje športne dvorane, zato je s situacijo seznanjen.

Glede hranljivosti malice Škofic odgovarja, da mora dobavitelj upoštevati veljavna priporočila. “Verjamem, da marsikateremu dijaku malica ni dovolj, vendar je to samo dopoldanska malica in ne nadomešča kosila,” je pojasnil. Dijaki sicer izbirajo med petimi vrstami malice, prošenj za prilagoditve zaradi zdravstvenih težav pa letos niso dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.