Slovenija
39 ogledov

Kultura vodenja NLB: mi smo nezmotljivi

razno 27.03.13. janko medja, predsednik uprave nlb, foto: mediaspeed mediaspeed
Iskanje krivcev za bančno luknjo. Parlamentarna komisija od prvih bančnikov ne bo dobila ničesar.

Komisija predsednike uprav državnih bank NLB, NKBM in Abanke prosi za podatke o spornih posojilih, da bi tako lažje ugotovili, kdo vse je odgovoren za šestmilijardno bančno luknjo. Vsi trije šefi bi, kot pravijo, radi pomagali, a ne morejo, ne smejo, nimajo podatkov ali pa o tem ne vedo nič. Bi pa seveda tudi oni, tako predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, na njihovem mestu zahtevali dokumentacijo.

Političnih pritiskov ni

"Veliko sem slišal o poskusih političnega pritiska na moje predhodnike, a to so zgolj govorice, nobenih dokazov ni," trdi Hauc in dodaja, da je vse odvisno od tega, kakšen človek je šef banke: "Predsednik uprave se lahko dobiva z vsemi ljudmi, če je po naravi odporen na pritiske. V mojem mandatu nisem doživel nobenega pritiska za odobritev kredita."

Kriva je kriza

V NLB pregledujejo 200 komitentov, ki predstavljajo več kot polovico vseh izgub. Po do zdaj pregledanih posojilih so pri petini posojil zaznali sume kaznivih dejanj. Janko Medja, predsednik uprave NLB, pravi, da je bilo največ slabih in spornih posojil dodeljenih do konca leta 2006. Vendar če gospodarske krize ne bi bilo, bi bili nekateri od slabih in spornih kreditov poplačani, dodaja. Kriza je po njegovem mnenju največji, vendar ne edini razlog za slaba posojila.

Nedotakljiva NLB

Medja, ki je bil pred tem član uprave banke UniCredit, na vprašanje, kako to, da tuje banke poslujejo bolje, odgovarja, da je sistem upravljanja tujih bank popolnoma drugačen: "Največja razlika je v upravljanju tveganj in podrobnem nadzoru. NLB je bila na slovenskem trgu dominanten igralec. Kultura upravljanja v NLB pa je bila takšna, da smo mi nedotakljivi, nezmotljivi in nič ne more biti narobe."

Prioriteta bankomati v DZ

Medtem ko komisija poskuša razvozlati bančne skrivnosti, nekatere člane zanimajo tudi bolj oprijemljive stvari. Predsednika uprave NLB čisto praktično sprašujejo, zakaj so pred časom iz prostorov državnega zbora (DZ) odstranili bankomate. Medja odgovarja, da gre za vprašanje profitabilnosti banke, in jim vrača vprašanje: Zakaj se zaposleni v DZ ne sprehodijo 250 metrov do stavbe NLB, kjer so bankomati, "pa še kakšno razstavo v njihovih prostorih si lahko ogledajo?".

Komentarjev 3
  • ac-dc 15:48 23.januar 2014.

    Pa še to, boter krize sta LDS in Rop, ki ima očitno res ustrezen priimek. Tudi ostali, ki so mu sledili (bog bogova...) seveda niso stali križem rok in so nadaljevali Ropovo poslanstvo...

  • ac-dc 15:46 23.januar 2014.

    Mogoče gospoda bančnik niso opazili, da je krize drugje že konec. Imamo jo le še mi in Severna Koreja.

  • Veteran 14:32 23.januar 2014.

    Za bančno luknjo so vsi krivi, razen bančnikov in politikov!?