Slovenija
22 ogledov

Kulturnikom prekipelo

Veno Taufer Benjamin Kovač
Protest. Društva, v katerih je deset tisoč kulturnikov, v državni zbor poslala izjavo proti ukinitvi ministrstva.

V torek zvečer je bil v prostorih Društva slovenskih pisateljev ustanovljen Koordinacijski odbor kulture Slovenije (Koks), ki danes šteje 14 pridruženih društev, med katerimi so društva slovenskih pisateljev, likovnih umetnikov, režiserjev, književnih prevajalcev, filmskih ustvarjalcev in dramskih umetnikov.

“Zaskrbljeni smo, da bi z ukinitvijo ministrstva za kulturo izgubili edino uradno institucijo, ki legitimno predstavlja slovenski kulturni prostor,” so si edini v Koksu, zato so v državni zbor poslali izjavo proti namerni ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo.

14 društev, 10.000 članov

Alenka Pirjevec iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije je razmišljala: “To je korak v preteklost. Kultura mora danes iskati nove možnosti, eksperimentirati, iskati nove poti in delati napake.” Brez dlake na jeziku pa so bili tudi drugi kulturniki. Med drugim so napovedali, da bo Koks v prihodnosti obstajal ne glede na razplet z ministrstvom za kulturo.

“V 14 društvih je najmanj deset tisoč posameznikov, kulturnikov, ki lahko zapolnijo prostor Cankarjevega doma in dvorišče pred njim,” je poudaril Anton Peršak iz Pena in dodal: “To ni protest proti ukinitvi neke birokratske ustanove. To je protest proti ukinitvi simbolne in vsebinske ustanove, ki predstavlja slovensko kulturo doma in po svetu.”

Aktualno peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo je doslej sicer podpisalo skoraj sedem tisoč Slovencev, med njimi gospodinje, upokojenci in študentje.

Komentarjev 1
  • tralala 07:40 03.februar 2012.

    Sej je logično, da hočejo ukinit ministrstvo. Kdaj so pa klerofašisti premogli kej kulture? Edino recitiranje jim gre - pa še to za bežigrajskim stadionom.