Slovenija
33 ogledov

Kulturno brenčanje čebel

Tri družine “cankarjevih” kranjskih čebel bodo v prvi beri pridelale cvetlični m Žurnal24 main
Cankarjev dom. Na strehi so postavili tri čebelje panje; obetajo si do 60 kilogramov medu.

Kar je v večjih svetovnih prestolnicah že utečena praksa, je pri nas še v povojih – urbano gojenje čebel na strehah kulturnih in drugih mestnih ustanov. V Cankarjevem domu (CD) je zamisel dobil Franc Petrovčič, vodja obratovanja in vzdrževanja, ki se ljubiteljsko ukvarja s čebelarstvom in pridelavo naravnega medu.

Direktor Mitja Rotovnik je bil takoj navdušen nad zamislijo: “Ko sva se s strehe ozrla naokoli, sva ugotovila, da imajo prekrasno pašo na popolnoma nezastrupljenem travniku, ki se mu reče Tivoli. Okrog nas je ogromno lip in kostanja, tako da sva ocenila, da se bodo čebelice dobro počutile. In se. Imamo pa še dodaten razlog za to – ob letu osorej bomo dobili promocijska darila za poslovne partnerje! A ni lepo? Cankarjev 
med!”

Previsoko letijo, da bi koga motile
Petrovčič, ki je tri panje s kranjskimi čebelami začetek aprila pripeljal z Vrhnike, trdi, da te letijo tako visoko, da nikogar ne motijo. Na pašo se odpravijo do tri kilometre od panja, kar pomeni, da so njihovi pašniki Tivoli, Rožnik, grajsko pobočje ter mestni okrasni nasadi in drevoredi.

Če bo vse po sreči, si obetajo okrog 50–60 kilogramov medu – prva bera naj bi dala cvetlični med, druga pa kostanjevega. “Kot kažejo tuje analize, naj izpušni plini v mestih ne bi vplivali na kakovost bere in medu,” razlaga Petrovčič.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Med naj bi bil celo bolj neoporečen kot na podeželju, saj v mestih rastlinja ne škropijo proti škodljivcem. Kakšne bodo dejansko lastnosti “cankarjevega” medu, pa bo znano po analizi, na katero ga bodo poslali po beri.

Pomembne delavke
“Čebele potrebujejo predvsem napajalnik za vodo in redne preglede satja na od sedem do deset dni. Sredi julija bo konec sezone nabiranja medu, potem sledi zdravljenje čebel proti zajedalcu varoi, ki jim pije limfo, in krmljenje za zimo,” Petrovčič pojasnjuje, kako je treba skrbeti za te neobičajne strešne ljubljenčke.

Tako v mestih kot zunaj njih pomladansko pridne čebele z opraševanjem skrbijo za razmnoževanje kar od 75 do 100 pomembnih rastlinskih vrst. Po teoriji, ki jo omenjajo v Scientific American, pa naj bi uživanje lokalno pridelanega medu pomagalo tudi pri zmanjševanju alergij na cvetni prah iz okolja, v katerem je bil pridelan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.