Slovenija
84 ogledov

Kumarice bodo spet ukrivljene

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Evropska komisija bo razveljavila zloglasno direktivo, ki določa ukrivljenost kumaric. Slednje bodo lahko spet poljubno ukrivljene.

Številni Evropejci doživljajo sedež Evropske komisije v Bruslju kot sedež okostenele birokracije, ki želi s svojimi uredbami določiti sebi primerne, četudi povsem nesmiselne standarde za vsakogar in vse. Tudi za sadje in zelenjavo. Največ je k takemu slovesu komisije pripomogla zdaj že  znamenita direktiva iz leta 1988, ki je med drugim natančno določila ukrivljenost kumaric: "Kumarica mora biti dobro oblikovana in praktično ravna. Maksimalna dovoljena ukrivljenost znaša deset milimetrov na deset centimetrov dolžine kumarice."

Toda v Bruslju je medtem zavel novi veter in bruseljski birokrati se hočejo otresti slovesa grešnega kozla za birokracijo, ki teži Evropejce. V tem duhu je komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel kmetijskim ministrom držav EU predlagala, da razveljavijo 26 od 26 določil zloglasne direktive, ki določajo standarde za sadje in zelenjavo. Med drugimi bi tako na smetišče zgodovine odvrgli zanimivo določilo, ki navaja standarde za por: "Najmanj tretjina in največ polovica celotne dolžine stebla pora mora biti bele do belo-zelene barve. Vendar mora pri mladih porih beli oziroma belo-zeleni del obsegati najmanj četrtino in največ tretjino stebla pora."

Prej proti, zdaj za
Pobuda komisarke je naletela na presenetljiv odziv. Države, kot so Nemčija, Španija, Italija in Madžarska, ki najbolj bentijo čez pretirano evrokracijo, so se zdaj postavili v bran sporni direktivi. Razveljavitev slednje bi lahko sadju in zelenjavi slabše kakovosti odprla vrata na evropski trg. Poleg tega naj bi bile denimo bolj ravne kumarice primernejše za pakiranje in transport.

Komisarka Fischer Boelova je kljub temu optimistična. Njeni nameri je podporo že izreklo 12 od 27 članic EU, sicer pa je določanje standardov za potrošno blago v domeni komisije, in če se proti odpravi direktive ne bo postavilo preveč članic, bo nedvomno uveljavljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.