Slovenija
33 ogledov

Kup nepravilnosti na IMT

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v letu 2008 odkrilo nepravilnosti v znesku 1,2 milijona evrov. Inštitut pa so prijavili tudi državnemu tožilstvu.

Kot so sporočili iz Računskega sodišča RS, so na sodišču pri revidiranju pravilnosti poslovanja ugotovili nepravilnosti v skupnem znesku 1.194.454 evrov, kar predstavlja kar 37 odstotkov celotnih odhodkov revidiranca.

Nepravilnosti se nanašajo na določanje in obračunavanje osnovne plače, dodatkov in delovne uspešnosti zaposlenim (61.033 €), nenamensko porabo sredstev (448.624 €), sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb, javno naročanje (519.161 €), plačila brez ustrezne pravne podlage (165.636 €) in negospodarno ravnanje s premoženjem.

Obveščeno tudi državno tožilstvo
Računsko sodišče je tako inštitutu izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja. "Nekatere nepravilnosti kažejo na to, da so podani tudi elementi nekaterih kaznivih dejanj. Zato je računsko sodišče na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani posredovalo naznanila teh dejanj," so zapisali na računskem sodišču.

Inštitut je tako neupravičeno izkazoval odložene prihodke v skupnem znesku 170.770 evrov, ki bi jih že moral pripoznati. Zato je prenizko izkazal presežek prihodkov nad odhodki iz preteklih let za 95.560 evrov in presežek prihodkov nad odhodki leta 2008 za 75.210 evrov.

Inštitut tudi ni sestavil izkaza prihodkov in odhodkov po vrstah dejavnosti v skladu s predpisi. Zaradi navedenih napak je računsko sodišče o računovodskih izkazih izreklo mnenje s pridržkom.

Inštitut za kovinske materiale in tehnologije med izvajanjem revizije ni odpravil vseh nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila v 90 dneh, podalo pa je tudi priporočila za izboljšanje poslovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.