Slovenija
54 ogledov

Kupčkanje v vrtcih

Marija Fabčič, načelnica OPVI MOL (na fotografiji desno ob županu Zoranu Jankovi Žurnal24 main
V nekaterih ljubljanskih vrtcih starši ob podpisu pogodbe ne izvedo, v katero enoto je otrok sprejet.

Letos so v nekaterih ljubljanskih vrtcih starši prejeli pogodbe za sprejem otroka, v katerih je naveden le vrtec, ne pa tudi enota vrtca. Ti vrtci sledijo pogodbi, ki jo je kot nezavezujočo predlagala mestna uprava. Do letos pa so imeli v vseh vrtcih, ki smo jih poklicali, starši v pogodbi vpisano tudi enoto.

 

Primer Mladi rod

Premeščanje. Zaradi prostorske stiske je želela lani Mestna občina Ljubljana premestiti nekatere otroke iz enote Vetrnica vrtca Mladi rod v novoodprte oddelke na osnovni šoli Savsko naselje. Starši so temu nasprotovali, saj so otroke vpisali v vrtec prav zaradi lokacije. Sklicevali so se na na pogodbo, v kateri je bilo navedeno, da so otroci sprejeti v enoto Vetrnica na Črtomirovi ulici. Otrok naposled niso premestili.

Načelnica oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje (OPVI) na Mestni občini Ljubljana (MOL) Marija Fabčič je pojasnila, da je do sprememb prišlo, ker lahko vrtec po novem oblikuje le eno čakalno listo, in sicer zaradi mestnega odloka, ki je bil sprejet na podlagi spremenjenega zakona o vrtcih. “To posledično pomeni, da vrtec sprejema otroke po vrstnem redu s čakalne liste, pri tem pa v okviru dodeljenih točk po merilih lahko, ob enakih pogojih, zgolj upošteva željo staršev po določeni lokaciji (enoti),” dodaja. Kot pravi, šele po podpisu pogodbe vrtci začnejo postopek oblikovanja oddelkov glede na normative in sestavo oddelkov.

Dve pogodbi, dve možnosti
Kot je potrdila načelnica, se lahko zaradi nedorečenosti enote zgodi, da starši podpišejo pogodbo v več različnih vrtcih, če so bili otroci vanje sprejeti, in se šele, ko morajo otroka dejansko peljati v vrtec, odločijo, v kateri vrtec in s tem enoto ga bodo peljali glede na njim ustreznejšo lokacijo. Vrtci in MOL sicer prosijo starše, naj ob morebitnem sprejemu v več vrtcev podpišejo le eno pogodbo in podajo izjavo, da bodo sporočili v druge vrtce, da odstopajo od pogodbe. S tem namreč sproščajo mesta drugim otrokom na čakalni listi. Podpisa več pogodb trenutna zakonodaja ne omejuje, saj imajo starši pravico izbire. Na ministrstvu za šolstvo in šport so pojasnili, da zakon ne zapoveduje oblike pogodbe med vrtcem in starši, pod pojmom vrtec pa razume vrtec v pravnem pomenu in ne v pomenu konkretne lokacije.

 
 

O sprejemu odloča število točk, šele nato otroke razporedimo v enote. Ni nujno, da so otroci sprejeti v enoto, ki jo želijo starši.

Tatjana Prešern, Vrtec H. C. Andersena

 
V praksi različno
Pogodbe brez navedbe enote bodo na primer starši podpisovali v Vrtcu Najdihojca, ki deluje na šestih lokacijah. Ravnateljica Jelka Fijavž je pojasnila, da so se zaradi težav pri vpisu in pomanjkanja prostora odločili, da se v pogodbo enota ne vpiše in se s tem vrtcu omogoči prosto in lažje sestavljanje skupin. “Če je enota vpisana v pogodbi, starš lahko zahteva obiskovanje vrtca v tej enoti,” je povedala. V kateri enoti bo otrok, bodo starše predvidoma obvestili junija. V pogodbah Vrtca Hansa Christiana Andersena in Vrtca Ciciban Ljubljana bo enota navedena. V Vrtcu Viški gaj pa so starši o enoti obveščeni z obvestilom o sprejemu, saj že ob pošiljanju teh obvestil vedo, v katero enoto bo otrok sprejet, v pogodbi pa enota vseeno ni napisana, je pojasnila ravnateljica Ivanka Jaušovec.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.