Slovenija
61 ogledov

Kupec malo verjeten

Silvo Zorec Katarina Pernat
Stečajni upravitelj Skupine Viator & Vektor Silvo Zorec je za 16. april razpisal dražbo deležev v družbah Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas po izklicni ceni 12,6 milijona evrov.

Predstavnikov skupine SIJ in skupine Akers, ki sta v preteklosti obe kazali določeno zanimanje za Sistemsko tehniko, na dražbi ne bo, so potrdili v obeh.

Stečajni upravitelj Zorec je družbi Sistemska tehnika in Sistemska tehnika Armas z Raven na Koroškem v okviru stečajnega postopka Skupine Viator & Vektor prvič skušal prodati na dražbi avgusta 2013. Takrat je bila izklicna cena, ki je bila enaka ocenjeni tržni vrednosti poslovnih deležev podjetij, določena pri 2,7 milijona evrov. Dražba je bila neuspešna, saj se je ni udeležil nihče.

V nadaljnjem postopku je Zorec iskal in navezoval stike s potencialnimi interesenti, opravljeni so bili štirje skrbni pregledi, dobil je eno "skromno zavezujočo ponudbo". Nato je zaradi novih okoliščin, povezanih s sodnimi postopki glede izbora in nakupa osemkolesnih oklepnikov, Zorec ocenil, da se je "povečala možnost uspeha odškodninske tožbe družbe Sistemska tehnika do Republike Slovenije". Tožbo je družba vložila leta 2007, v njej zahteva odškodnino v višini 5,6 milijona evrov, kar je skupaj z obrestmi konec leta 2014 zneslo 11,4 milijona evrov.

Izid tožbe je negotov, je v predlogu za novo dražbo navedel Zorec in dodal, da pa so se pričakovanja upnikov v zvezi s prodajno vrednostjo poslovnih deležev obeh družb zelo povečala. Zato je "iz previdnosti" povečal izklicno ceno za dražbo, ki je zdaj razpisana za 16. april.

Ne zanima jih celotno podjetje

Skupina Viator & Vektor v stečaju ima v Sistemski tehniki 89,7-odstotni poslovni delež, preostalih 10,3 odstotka pa je v lasti družbe Sistemska tehnika Armas, ki pa je v 100-odstotni lasti Skupine Viator & Vektor v stečaju. Zorec je predlagal izklicno ceno za oba poslovna deleža skupaj v višini 12,6 milijona evrov, od nadaljnje dražbe pa bo odstopil najkasneje pri 2,7 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena na prvi dražbi. Poslovna deleža sta zastavljena.

Zanimanje za Sistemsko tehniko so lani, kot je znano, potrdili v ravenski družbi Akers in v skupini SIJ - Slovenska industrija jekla, ki ima družbe tudi na Ravnah. Oboji so videli določene sinergijske učinke povezovanja s Sistemsko tehniko, vendar pa se napovedane dražbe ne bodo udeležili.

"Odločitev skupine Akers je, da ne sodeluje v nadaljnjem postopku glede prodaje Sistemske tehnike," je pojasnil direktor družbe Akers Valji Ravne Miran Rebernik. Glavni razlog je po njegovih besedah ta, da jih zanima samo program valjev, ne podjetje kot celota, kar je trenutno predmet prodaje.

Dražbe se zaradi "izjemno visoke cene" ne nameravajo udeležiti predstavniki skupine SIJ, kjer sicer vidijo številne možne sinergije. Direktor za korporativno komuniciranje v skupini SIJ Denis Mancevič je ob tem opozoril, da so bile na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesene terjatve do Sistemske tehnike v višini več kot 13 milijonov evrov in da bi bilo bolj smiselno skupaj voditi prodajni proces samega podjetja (iz stečajne mase Skupine Viator & Vektor) in terjatve (na primer s strani DUTB).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.