Slovenija
48 ogledov

Kupiš stanovanje, potem ti vsilijo še cesto

zeleni gaj Anže Petkovšek
Kupcem stanovanj na Brdu je stanovanjski sklad poleg stanovanja, kleti in parkirišča "vsilil“ tudi cesto, ki je ni bilo v prodajni pogodbi, a jo bodo morali kupci kljub temu plužiti in vzdrževati.

Kot kaže, se stanovanjski sklad z Mestno občino Ljubljana ni uspel dogovoriti, da bi ta cesto odkupila, ali pa so nanjo preprosto pozabili in so jo zato naknadno vključili v zemljiškoknjižno dovolilo, od kupcev pa zahtevali, da podpišejo anekse k pogodbi, tako da bodo postali tudi lastniki ceste. 

"Ko sem nekaj dni pred prevzemom stanovanja dobila v pregled zemljiškoknjižno dovolilo, je bila poleg stanovanja v njem navedena še ena parcela. Šla sem preverit in ugotovila, da je to dovozna cesta, ki je ni bilo v pogodbi. Na skladu so trdili, da sem že pred desetimi dnevi sklenila dodatek k prodajni pogodbi, ampak jaz nisem podpisala nobenega aneksa. Ko sem šla kakšen teden kasneje k notarju podpisat kreditno pogodbo, sem dobila v podpis še aneks k pogodbi brez vsakega pojasnila. Res pa je, da sem sklad obvestila, da imam takrat termin pri notarju," nas je o čudni praksi državnega stanovanjskega sklada obvestila bralka. 

Cesta ni predmet pogodbe

Na stanovanjskem skladu trdijo, da je parcela omenjena v prvem členu prodajne pogodbe. To sicer glede na osnutek, ki je objavljen na spletu, drži, a prvi člen je le ugotovitev, da je sklad lastnik (tudi) te parcele. V drugem členu, kjer je opisan predmet pogodbe, pa so le stanovanje, klet in parkirni mesti v garaži. Naslednji odstavek govori o tem, da stanovanju pripada tudi sorazmerni del skupnih prostorov ter funkcionalno zemljišče objekta, a cesta ni ne eno ne drugo. 

"Ceste skladno z zakonodajo nismo mogli vključiti v etažno lastnino," razlagajo na skladu, a trdijo, da je cesta kot "skupno zemljišče vseh etažnih lastnikov“ omenjena v splošnih pogojih. To bi lahko pomenilo tudi, da je cesta le v skupni uporabi, ne pa nujno naša last, pravi bralka, ki poudarja, da s pogodbo ceste ni kupila, saj v njej ni omenjena. 

Pa tak avtomatizem, če moraš k notarju

Na vprašanje, zakaj so kupcem stanovanj "podarili“ še cesto, na skladu odgovarjajo, da je niso podarili, ampak da jim ustrezni delež "avtomatično pripade“. Očitno pa ni šlo avtomatično, kot trdijo, zakaj bi sicer kupec moral podpisati dodatek k prodajni pogodbi. 


sneg, plug | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Stroški, stroški, stroški

Kot lastnica ceste bo morala zdaj plačevati asfaltiranje, pluženje in vse potrebno vzdrževanje. "Stroški ne morejo biti znani vnaprej, saj ni znan obseg vzdrževalnih del, ki jih bo potrebno opravljati (pluženje, čiščenje), saj se ti zaračunajo glede na dejansko izvedene," so pojasnili na skladu. 

Prav lahko se zgodi, da bodo stroški visoki, saj bo cesta, o kateri pišemo, dovozna cesta, ko se bo gradila tako imenovana faza F6 soseske na Brdu, kar pomeni, da bo po njej vozilo veliko tovornjakov. 

Komentarjev 7
  • radsemastimzmesom 11:34 17.februar 2015.

    Stanovalci, padla vam je sekira v med. Rampo gor in potem zadevo oddajat v uporabo po zasoljenih cenah, hitro bodo krediti odplačani.

  • mucek4 08:19 17.februar 2015.

    Imate 2 možnosti. Dajte cesto nam, mi jo bomo vzdrževali, ampak bo naša. Pozabite na dovoz, na nove bloke in tovornjake. Ali imejte cesto vi in jo VZDRŽUJTE!

  • 4krogci 08:01 17.februar 2015.

    Če je cesta njihova naj lepo na obeh stranes postavijo rampo in mir. Pa še mir bodo imel ker nebo noben se vozil mimo njih :D