Slovenija
72 ogledov

Kupnina od NKBM gre v proračun

nkbm_BOBO_325 Žurnal24 main
Država je s ponudbo 49 odstotkov delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) pridobila 263,8 milijona evrov, so sporočili iz NKBM in z ministrstva za finance.

Celotna kupnina se bo uporabila kot prihodek računa finančnih terjatev in naložb državnega proračuna. S prvo fazo privatizacije NKBM je država znižala svoj neposredni lastniški delež v banki z 90,4 odstotka na 48,6 odstotka, pri čemer še ni upoštevana opcija za presežno dodelitev in brez upoštevanja dodelitve bonusnih delnic.

Kupnina v višini 263,8 milijona evrov, ki je izračunana brez opcije za presežno dodelitev – ta predstavlja 15 odstotkov ponujenih delnic –, odraža tržno kapitalizacijo celotne NKBM v višini 630,7 milijona evrov, so izračunali na finančnem ministrstvu in v NKBM.

Delnice NKBM bodo pod oznako KBMR začele kotirati na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev predvidoma v ponedeljek, 10. decembra, ob 11. uri.

Bajuk: Želimo dolgoročno stabilno lastniško strukturo NKBM
"Ključni namen je bil, da dosežemo dolgoročno stabilno lastniško strukturo NKBM ," je povedal minister Andrej Bajuk in glede morebitnega lobiranja pri vladi dejal: "Če je kolač velik in je veliko povpraševanje, se marsikdo oglasi. "

Zagotovil je, da je vlada pri izbiri institucionalnih vlagateljev, ki jim bo prodala 25 odstotkov NKBM, sledila kriteriju, da so to ustanove z dolgoročno vlagateljsko politiko, a seznama tujih vlagateljev ni razkril. Razkrili pa so seznam domačih institucionalnih vlagateljev, med katerimi so različne družbe za upravljanje ter vzajemni, investicijski, kritni in drugi skladi, pa tudi Mestna občina Maribor. Nekatere, zlasti tiste, ki nimajo dolgoročne vlagateljske politike, ter na primer Kapitalsko družbo in Slovensko odškodninsko družbo, pa so po Bajukovih besedah izločili.

109.627 malih vlagateljev bo kupilo 24 odstotkov NKBM

Bajuk je poudaril, da bo delnice lahko kupil kdorkoli, ko bodo kotirale na borzi. © BOBO

 
Ponudbi Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe so zavrnili, ker želijo delnice razporediti tja, "kjer država nima prevladujočega vpliva. " Ob tem pa je poudaril, da bodo vsi imeli priložnost za vstop v lastniško strukturo NKBM, ko se bo z delnicami prosto razpolagalo na trgu.

Končno število malih vlagateljev, ki bodo lahko kupili 24 odstotkov NKBM, je 109.627. Vsem malim vlagateljem, ki bodo prejeli 20 zagotovljenih delnic, razlika pa se bo razdelila proporcionalno, bodo preplačani znesek vrnili najpozneje do 12. decembra, je znova zagotovil minister. Po njegovih navedbah je 80 odstotkov malih vlagateljev za delnice NKBM vložilo 5000 evrov. Približno štiri do pet odstotkov pa jih je ponudilo do 50.000 evrov, kolikor je znašala omejitev vpisa interesa za male vlagatelje, je dodal.

Mali vlagatelji dobili 5.605.916 delnic
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) bo v prvi fazi privatizacije malim vlagateljem prodala 5.605.916 delnic, dobro poučenim pa 5.839.496. Končna ponudbena cena, ki jo je določila vlada, je 27 evrov za delnico, vsak mali vlagatelj pa bo prejel vsaj zagotovljenih 20 delnic. Uradna obvestila o številu dodeljenih delnic in znesku vračila malim vlagateljem bo NKBM poslala danes.

Po informativnih izračunih, objavljenih na spletnih straneh NKBM, bo vlagatelj, ki je vplačal 1000 evrov, prejel 22 delnic, vrnili pa mu bodo 406 evrov. Za vplačilo v višini 5000 evrov je predvidena dodelitev 41 delnic in vračilo v višini 3893 evrov. Tisti, ki so vplačali 10.000 evrov, bodo prejeli 66 delnic NKBM, vrnili pa jim bodo 8218 evrov. Za najvišji možni vplačani znesek, torej 50.000 evrov, pa bodo mali vlagatelji prejeli po 258 delnic in vračilo v višini 43.034 evrov.

Dodatno pridobljene delnice
Število dodatno pridobljenih delnic poleg zagotovljenih 20, ki jih bo prejel posamezen mali vlagatelj, je mogoče izračunati tako, da se od vplačanega zneska najprej odšteje 540 evrov, kar predstavlja vrednost 20 zagotovljenih delnic, preostali znesek pa se zmnoži s faktorjem 0,1301. Ta zmnožek je treba potem še deliti s ceno ene delnice, to je 27 evrov.
Za vlagatelje, ki so vložili manj kot 540 evrov, bodo število dodeljenih delnic izračunali tako, da se vloženi znesek deli s ceno delnice 27 evrov in zaokroži na celo število.

Zainteresirani so vplačali 749,48 milijona evrov

Delnice bodo začele kotirati na borzi najverjetneje v ponedeljek. © IFP

 
Malim vlagateljem bo prodanih 24 odstotkov osnovnega kapitala NKBM, to je v skupni vrednosti 151,35 milijona evrov. Za nakup delnic je izrazilo interes 110.256 državljank in državljanov, ki so skupaj vplačali 749,48 milijona evrov.

Delnice bodo v skladu s pravili KDD vpisane na ustrezne račune pri KDD (to je registrske in trgovalne račune) najpozneje do petka, sedmega decembra. Presežek vplačanega zneska bodo malim vlagateljem v skladu s prospektom vrnili na račun, ki so ga navedli v naročilu, in sicer najpozneje do srede, 12. decembra. Trgovanje z delnico NKBM se bo na borzi začelo predvidoma v ponedeljek, desetega decembra.

Peče: Vlagatelji izbrani pred izborom
Na novinarski konferenci v Ljubljani je SNS danes predstavil svoje mnenje o privatizaciji Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Vsi institucionalni vlagatelji so bili izbrani že pred minulim petkom, ko naj bi komisija šele naredila izbor oziroma "seznam tistih, ki bodo v prihodnje krojili usodo, lastništvo in življenje NKBM ", je dejal poslanec SNS Sašo Peče .

Peče je izrazil obžalovanje, ker se vlada ni odločila za razdelitev dodatnih 25 odstotkov delnic med državljane. Opozoril je, da je slovensko gospodarstvo nosilo celotne stroške sanacije NKBM in Nove Ljubljanske banke in da bi si zaslužilo ponudbo kakovostnih naložb. "Zakaj za isto ceno prodati več tujcem kot pa slovenskim institucionalnim vlagateljem? " se je vprašal Peče.

Sašo Peče je pozval vlado, naj razkrije seznam tujih vlagateljev. © BOBO

 
Pečeta zanima tudi, zakaj ima seznam tujih vlagateljev oznako strogo zaupno. Vlado je danes pozval, naj s seznama tujih vlagateljev umakne oznako zaupno in s tem omogoči vpogled v lastništvo NKBM. "V ozadju se po vsej verjetnosti ravno zaradi te netransparentnosti skriva parkiran kapital, " je dejal. Kritičen je bil tudi do prospekta, kjer je bila navedena cena delnic, saj je bilo že ob objavi jasno, da bo končna cena določena na zgornji meji objavljenega razpona.

Več si lahko preberete tu .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.