Slovenija
17 ogledov

Kupnina za zapore

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Neuspešni dražbi. Pravosodno ministrstvo bo zemljišče ob Letališki cesti prodalo neposredno.

Na včerajšnjo dražbo ministrstva za pravosodje, na kateri so prodajali skupno 18.918 kvadratnih metrov veliko zemljišče med Sparom in objektom DZS, ni prišel noben dražitelj. Zemljišče so na dražbi neuspešno poskušali prodati že 5. oktobra.

6 milijonov 111.500 evrov je bila izklicna cena zemljišča. Zdaj ga bodo lahko prodali za 15 odstotkov ceneje.

Ministrstvo bo zdaj, kot napoveduje, ravnalo v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države, ki po dveh neuspešnih dražbah dovoljuje prodajo ali zamenjavo zemljišča na podlagi neposredne pogodbe, a mora prej izvesti postopek pogajanj z vsemi zainteresiranimi ponudniki.

Za dva milijona ceneje
Na prvi dražbi je bila izklicna cena 7,19 milijona evrov, na včerajšnji pa 6,11 milijona evrov oziroma točno 15 odstotkov manj – največ toliko dovoljuje zakon. Tudi cena v neposredni pogodbi bo lahko nižja še za 15 odstotkov, kar je 5,19 milijona evrov. Z drugimi besedami: na prvi dražbi so kvadratni meter prodajali po 380 evrov, ob neposredni prodaji (pri dovoljenem znižanju) pa bo stal 274 evrov. Ali ministrstvo že ima kupca, nismo izvedeli, ima pa Alojz Trškan, lastnik dveh sosednjih parcel, predkupno pravico.

Zamik za sodno palačo?
Po naših informacijah naj bi ministrstvo zemljišče nameravalo prodati, šele ko bodo začeli graditi sodno palačo na Masarykovi cesti. Ali so res imeli takšen načrt in zakaj torej zemljišče prodajajo zdaj, ko še niso niti vložili vloge za gradbeno dovoljenje, niso odgovorili, povedali pa so, da bodo kupnino namenili “za investicije v zapore, skladno s sklepom vlade iz prejšnjega mandata”.

Po navedbah naših virov naj bi s tem onemogočili začetek gradnje sodne palače, od česar bodo imeli korist najemodajalci – sodni organi namreč delujejo v okoli 20 najetih prostorih, za kar ministrstvo plačuje okoli 4,5 milijona evrov na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.