Slovenija
29 ogledov

Kupovala za Bojana Petana?

Vršilka dolžnosti direktorja sklada je državne obveznice zamenjala za obveznice Žurnal24 main
Sklad za razgradnjo. Prodal državne obveznice in kupil obveznice Dela Prodaje.

Sklad za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško (Jek), v katerega se steka del denarja od prodane električne energije iz krške nuklearke, je konec prejšnjega leta prodal za tri milijone državnih obveznic in kupil obveznice Dela Prodaje.

Upravni odbor sklada je ugotovil, "da je bil nakup obveznic negospodaren", zato je umaknil predlog za imenovanje Ksenje Žnideršič Planinc za direktorico sklada. Žnideršič Planinčeva je namreč kot vršilka dolžnosti direktorja opravila sporen nakup obveznic.

Kopač o nesmislih
Predsednik upravnega odbora sklada Dimitrij Marjanović odločitve ni želel podrobneje komentirati, Žnideršič Planinčeva pa je bila po seji odbora nedosegljiva.

Po naših informacijah Žnideršič Planinčeva prihaja iz tako imenovanega Kopačevega klana. Janez Kopač, direktor direktorata za energijo, ki jo je podprl pri imenovanju za vršilko dolžnosti in tudi pri kandidaturi za direktorico sklada, pa naj bi bil tesno povezan z Bojanom Petanom, direktorjem DZS, ki lastniško obvladuje Delo Prodajo. "Vlada sprejema le naložbeno politiko sklada, ne daje navodil, katere delnice je treba kupiti," pravi Kopač in dodaja, da je nesmisel, da bi on stal za nakupom obveznic. "Petana poznam, sva se že srečala, a o kakšnih naložbah nisva nikoli govorila," pravi.

Za prevzem Term Čatež
Delo Prodaja je obveznice izdala predvsem zaradi prevzema Term Čatež. Večina obveznic je bila v lasti DZS, zaradi visoke cene pa za vlagatelje niso bile zanimive. Upravni odbor sklada je od Žnideršič Planinčeve zahteval poročilo o naložbi, in kot je ugotovil včeraj, obveznice Dela Prodaje nimajo bonitete, kot jo zahteva naložbena politika sklada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.