Slovenija
82 ogledov

Kupovanje volilnih glasov?

lokalne volitve, volivna skrinjica, glasovanje, Žurnal24 main
Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev v 54-tih slovenskih občinah vse bolj vroče. Od groženj s smrtjo do policijskih preiskav glede domnevnega kupovanja glasov. V prvem krogu so bile ponekod razlike tudi le za en glas.

V nekaterih slovenskih občinah se bodo v nedeljo že četrtič letos odprla volišča, lov na županski stolček je odprt še v 54-tih občinah. Sodeč po izidu iz prvega kroga bo najbolj napeto na Ptuju, kjer je bil v prvem krogu med vodilnima kandidatoma v prvem krogu le en glas razlike. Enemu izmed finalistov, aktualnemu županu Štefanu Čelanu so, kot je znano, pred drugim krogom volitev celo zagrozili s smrtjo. Na vhodnih vratih v svojo hišo je našel z nožem zapičeno svojo fotografijo, pri tem pa pripisan grafit "Čelan, mrtev si!" Ptujski policisti primer še preiskujejo.

Njihovi koroški kolegi medtem preiskujejo sume kaznivega dejanja kršitev proste odločitve volivcev na območju občine Prevalje, kjer naj bi trgovali s preferenčnimi glasovi. Doslej neznani kandidati za občinske svetnike naj bi volivcem obljubljali nagrado v zameno za preferenčni glas. Kazensko ovadbo zoper neznanega storilca je podala občinska volilna komisija Občine Prevalje, potrjujejo celjski policisti.

Tudi murskosoboški policisti preiskujejo domnevno kupovanje volilnih glasov. Za ceno 15 evrov naj bi glasove kupoval svetnik, izvoljen s preferenčnimi glasovi, Robert Celec. Anonimni prijavitelj pa kupovanje glasov očita tudi županskemu kandidatu SD-ja Aleksandru Jevšku, nekdanjemu direktorju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave RS. Obtožbe oba v celoti zavračata. Za kupovanje volilnih glasov je zagrožena denarna kazen ali kazen do enega leta zapora.

Izvolitev z ovadbami obremenjenih kandiatov

V Sloveniji sicer nepravilnosti volilci svojim lokalnim izbrancem ne zamerijo preveč, kar je dokazal prvi krog volitev, v kateri so bili znova izvoljeni nekateri kandidati, ki jih bremenijo različne afere in tudi kazenske ovadbe. "Po eni strani gre verjetno za pragmatičnost v smislu, da dajejo prednost učinkovitosti pred integriteto, kar je morda na lokalni ravni res bolj značilno. Po drugi strani pa tudi ni nujno, da je prepričanje v nepoštenost določenega politika dejansko večinsko. Tudi lokalni politiki, proti katerim so pred časom potekali ostri protesti ali pa sodni postopki, imajo lahko močno podporno bazo, ki v obtožbe na njihov račun ne verjame ali pa se jim zdijo celo nebistvene," meni analitik Matej Makarovič.

Prvi krog lokalnih volitev je sicer zaznamovala nizka volilna udeležba; medtem ko je bila na nacionalni ravni okoli 44-odstotna, kar približno šest odstotnih točk manj kot na zadnjih lokalnih volitvah, je bila v mestnih občinah še nižja in je dosegla le 36,2-odstotka. "Volilna udeležba je v veliki meri posledica stopnje prepričanja ljudi, da lahko prek volitev stvari spremenijo na bolje. Zelo razširjeno razočaranje in nezadovoljstvo s politiko, morda tudi pod vplivom previsokih pričakovanj, prav gotovo negativno vpliva na udeležbo in ustvarja trend postopnega upadanja udeležbe, ki velja tudi za lokalne volitve," pravi Makarovič.

Glede na to, da smo slovenski volilci na državnozborskih volitvah očitno iskali nove obraze, na lokalnih pač ne, meni, da je razlog verjetno iskati v dejstvu, da se na lokalni ravni pričakujejo konkretne praktične rešitve in ljudje, ki so pri tem že preverjeni. "Po drugi strani pa se tudi na državni ravni novi obrazi doslej niso ravno izkazali, temveč so prinesli kvečjemu nova razočaranja," sklene Makarovič.

Komentarjev 1
  • Johan Spohan 15:21 14.oktober 2014.

    Odlična ideja da za vsak glas dobi volilec od kandidata nekaj denarja. Tako bi imeli tudi volilci nekaj od volitev, ne pa le praznih obljub kandidatov.