Slovenija
4 ogledov

Kupuje se Ljubljanska borza

Delnice Save Re se bodo na borzo predvidoma uvrstile 3. junija. Žurnal24 main
Slovenske družbe Centralna klirinško depotna družba (KDD), NFD, KD Holding, Publikum in Istrabenz naj bi organizirale holding za nakup Ljubljanske borze.

Časnik Finance je danes objavil, da KDD oblikuje konzorcij za nakup Ljubljanske borze, v katerem bodo še NFD, KD Holding, Publikum in Istrabenz. Konzorcij domačih družb, ki bi kupile Ljubljansko borzo, se res oblikuje, pri čemer je KDD le eden izmed enakovrednih partnerjev v konzorciju, so odgovorili na KDD. Na vprašanje, kdaj bo dogovor o sodelovanju podpisan in koliko nameravajo ponuditi za delnico, v KDD ne morejo odgovoriti, ker naj bi šlo za informacije, ki so zaupne narave. Iz NFD so sporočili, da se pogovarjajo o sodelovanju s skupino kupcev za nakup Ljubljanske borze, vendar je dokončna odločitev o sodelovanju NFD odvisna od cene in pogojev nakupa. Podobno so tudi v Istrabenzu povedali, da se o sodelovanju v konzorciju in pri nakupu Ljubljanske borze pogovarjajo, da pa o tem še niso odločali.

Finance pišejo, da naj bi dogovor podpisali danes ali v torek, saj naj bi bil načeloma že usklajen. Koliko bodo ponudili za delnico, ni znano, piše časnik, ki navaja govorice, da bo ponudba okoli 400 evrov.

Rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup večinskega deleža Ljubljanske borze se izteče v petek. Da bodo oddali ponudbo, so po pisanju časnika potrdili na dunajski, atenski in varšavski borzi ter v OMX, o konkretnih ponudbah pa še niso želeli govoriti. Doslej je konkretno ponudbo dal le OMX, in sicer 125,19 evra. Finance navajajo neuradne podatke, da naj bi dunajska Wiener Börse ponudila okoli 700 evrov za delnico.

Lastniki Ljubljanske borze so novembra lani sklenili sporazum, ki opredeljuje skupen nastop pri prodaji delnic borze. Takrat so sporazum podpisali lastniki, ki so imeli skupaj v lasti okoli 51 odstotkov borze, drugi lastniki pa so lahko k sporazumu pristopili do 3. decembra. Konzorcij prodajalcev zdaj združuje 64,15 odstotka vseh delnic Ljubljanske borze.

 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.