Slovenija
59 ogledov

Kupujete stanovanje? Te nasvete morate prebrati!

Nepremičnne Saša Despot
Banke so po dolgih letih mrtvila končno začele tekmovati med seboj. V primerjavi s prejšnjim letom so občutno pocenile svojo ponudbo. Po vzoru bank iz razvitejših držav v Evropski uniji so začele končno ponujati tudi ugodnejše kredite s fiksno obrestno mero, ugotavljajo na ZPS.

V tabeli, ki so jo pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), si lahko ogledate ponudbe bank, ki se precej razlikujejo. Kredite s fiksno obrestno mero z ročnostjo dvajset let ponuja šest bank, z najugodnejšimi ponudbami vabita banki Unicredit in SKB. Pri kreditih s spremenljivo obrestno mero pa sta najugodnejši ponudbi objavili Delavska hranilnica in Nova KBM.

krediti | Avtor: Vir: ZPS Vir: ZPS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakaj kredit s fiksno obrestno mero?

V ZPS tistim, ki se odločajo za najem posojila, priporočajo naj se odločijo za fiksno obrestno mero, čeprav je za mesečni obrok najugodnejšega kredita s fiksno obrestno mero trenutno treba plačati 55 evrov več kot pri najugodnejšem kreditu s spremenljivo obrestno mero. 

Najem kredita s fiksno obrestno mero je torej na začetku dražji, zakaj ga v ZPS kljub temu priporočajo?

Skupna obrestna mera, ki jo plačujete za najetje posojila, je sestavljena iz Euribora in pribitka, ki ga za storitev zaračuna banka. 

"Euribor je trenutno rekordno nizek, zato so krediti s spremenljivo obrestno mero ob sklenitvi pogodbe zelo ugodni. Toda izkušnje kažejo, da je zelo malo verjetno, da bi euribor tudi v celotnem obdobju odplačevanja kredita ostal na tako nizki ravni. Trenutna ugodnost kreditov s spremenljivo obrestno mero je torej le navidezna," pojasnjujejo na ZPS. 

Bolj kot danes je pomembno, kaj bo jutri

Svetovalci ZPS nasvet utemeljujejo s primerom ene od njihovih članic, ki se je poleti odločila za najem kredita.

Pred odločitvijo so ji na podlagi dveh najugodnejših bančnih ponudb (ena je bila za kredit s fiksno in ena za kredit s spremenljivo obrestno mero) pripravili simulacijo, kako bi se lahko med odplačevanjem spreminjal obrok pri kreditu s spremenljivo obrestno mero v primerjavi z obrokom pri kreditu s fiksno obrestno mero, ki med odplačevanjem seveda ostane nespremenjen.

krediti | Avtor: Vir: ZPS Vir: ZPS

Mesečni obrok je pri fiksni obrestni meri sicer 33 evrov dražji, kot pri spremenljivi. A če za euribor upoštevamo povprečno vrednost zadnjih 15 let, bi bil obrok višji za dobrih 50 evrov.

Če bi se denimo euribor skokovito povečal, tako kot se je leta 2008 na 5,41 odstotka, bi se zvišal tudi obrok in bil bi kar za 157,55 evra večji od obroka pri kreditu s fiksno obrestno mero, so izračunali na ZPS.

S pogajanjem lahko dosežete velik popust

"Pri velikih zneskih je pomembna vsaka desetinka odstotne točke nižja obrestna mera kredita, ki jo dosežemo v pogajanju z banko. Zato vsem, ki nameravate najeti kredit, priporočamo, da obiščete čim več bank, če je treba, tudi večkrat," svetujejo na ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • watcher 21:38 15.oktober 2015.

    80.000€? Ravno za garsonjero v Ljubljani. Ne vem če je to zadosti za več člansko družino. Razen, če imaš takšno srečo kot Cime in dobiš dvosobno garsonjero :)

  • blueone 19:41 15.oktober 2015.

    misliš reči v 1 mesecu

  • h3o 15:11 15.oktober 2015.

    hah kredit 80 000 na 20 LET, medtem ko bo drago kos v treh mesecih mesecu zaslužil toliko