Slovenija
22 ogledov

Kurdi ilegalno v Slovenijo

Žurnal24 main
Na brniškem letališču so policisti obravnavali enega Sirijca in dva Iračana, ki so za prestop meje uporabili ponarejene češke potne liste.

Vsi trije so pripadniki kurdske manjšine, z letalom slovenskega prevoznika so pripotovali  iz  turškega  Istanbula.

Med razgovorom so ugotovili, da je trojica s pomočjo različnih prevoznih sredstev v začetku avgusta prestopila mejo med Irakom in Sirijo, nato pa peš večkrat poskušala prečkati mejo s Turčijo. "Po več neuspelih poskusih so mejo po približno tednu dni vendarle prečkali in se potem  z avtobusom odpravili do Istanbula, ker so za 25.000 dolarjev kupili  dokumente  in  letalske  vozovnice,  s katerimi so pripotovali v Slovenijo,“ pojasnjujejo na Policijski upravi Kranj.

Policisti so tujce obravnavali zaradi ponarejanja listin, o kaznivem dejanju so s kazensko ovadbo obvestili kranjsko okrožno državno tožilstvo, po zbranih obvestilih pa so jih prepeljali v azilni dom.

Zaprosili so za mednarodno zaščito. Za tovrstno zaščito ali azil lahko zaprosi tujec ali oseba  brez državljanstva,  ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan, zaradi svojega političnega  prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti. Zaprosi lahko tudi tisti, ki meni, da bi bilo ob vrnitvi v matično državo njegovo življenje ogroženo, da bi bil izpostavljen mučenju ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju.

Komentarjev 2
  • spenjac 11:17 03.september 2014.

    Katero in zakaj? napiši malo več.

  • kapibara 09:58 03.september 2014.

    Kako pa je s tisto družino,v Slovenski Bistrici, ki jo je država+ vlada prešvercala v SLO. Potem pa vse tiho je bilo...