Slovenija
117 ogledov

“Kurilnica je od lastnikov stanovanj”

Sporna kurilnica na Pobrežju, iz katere se ogreva tisoč stanovanj. Njen lastnišk Žurnal24 main
Lastništvo. Stanovalci na vpis lastništva kurilnice v zemljiško knjigo čakajo že skoraj dve leti.

“Kurilnica S-31 je bila zgrajena leta 1977 za potrebe stanovanjskega naselja večstanovanjskih stavb ter je služila in služi za ogrevanje stanovanjskega naselja. Od izgradnje je ves čas v lastniški posesti lastnikov v navedenih stavbah,” pojasnjuje Miroslav Rieger, direktor družbe Staninvest, ki je upravljalec kurilnice.

Prodaja že junija?
V zemljiški knjigi je kot lastnik zemljišča, na katerem stoji kurilnica, vpisano podjetje MTT Tekstilna tovarna (TT) v stečaju. Med stanovalci je povzročila precej razburjenja informacija, da namerava stečajni upravitelj Gorazd Zemljarič zemljišče, na katerem stoji kotlovnica, prodati.

Pred nekaj dnevi je stečajni upravitelj za Žurnal24 potrdil, da bodo postopki za prodajo nepremičnin, ki so še v stečajni masi, tudi za omenjeno zemljišče, stekli že junija, če bo tako sklenil upniški odbor, ki se bo sestal še ta mesec. Rieger pa je prepričan, da je kurilnica last lastnikov večstanovanjskih stavb, čeprav je družba MTT TT v zemljiško knjigo vpisana kot lastnik.

Staninvest nam je posredoval izjavo mariborskega župana z dne 23. 6. 2008. Iz nje je razvidno, da so sporne parcele skupaj s kurilnico S-31 od izgradnje v lastninski posesti lastnikov stanovanjskega naselja Pobrežje.

Možna je tudi tožba
Iz zemljiškoknjižnega izpiska je namreč razvidno, da je na parceli, kjer je kurilnica, vpisana plomba zaradi vknjižbe pridobitve lastninske pravice. Tak zemljiškoknjižni predlog je 17. julija 2008 v imenu etažnih lastnikov pri Okrajnem sodišču v Mariboru podal Staninvest.

A o predlogu še vedno ni odločeno, kljub dvema zaprosiloma za prednostno reševanje vpisa lastninske pravice na zgoraj navedenih parcelah. “Če bo sodišče vpis pridobitve lastninske pravice v zemljiški knjigi zavrnilo, bo vložena tožba zoper MTT TT,” pojasnjuje Rieger.

Strokovnjak pomirja
Podobnega mnenja je tudi Renato Vrenčur strokovnjak za zemljiško knjižno pravo z mariborske pravne fakultete: “Če je Staninvest vložil zemljiškoknjižni predlog tako, kot je treba, potem je strah stanovalcev zaradi prodaje odveč. Če bi prišlo do težav, se da to sanirati s tožbami. Me pa zanima, ali bi kupec kupil zemljišče, če v zemljiški knjigi vidi plombo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.