Slovenija
33 ogledov

Kutinova ne zaupa bankam

“Težave imamo že s funkcionalno pismenostjo. Če govorimo o finančnih produktih, Žurnal24 main
Konflikt. Neodvisno naj bi nas finančno izobrazili tisti, ki produkte tudi tržijo.

Izobraževanje. Nacionalni program finančnega izobraževanja, po katerem se bomo Slovenke in Slovenci finančno opismenjevali, zamuja že 24 dni. Dobimo ga, ker to od nas pričakuje OECD.

Zapleta pa se pri izvajalcih izobraževanja: izvajali naj bi ga kar bančniki, zavarovalničarji, družbe za upravljanje premoženja in ne neodvisni strokovnjaki. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) temu ostro nasprotujejo: “Gre za konflikt interesov.”

“Želijo ga izkoristiti!”
“S programom nismo zadovoljni, ker mislimo, da služi predvsem interesom ponudnikov finančnih storitev, ne pa potrošnikom. Imajo znanje predvsem o tem, kako produkte tržiti, ne pa, kako neodvisno izobraževati,” ocenjuje prva dama ZPS Breda Kutin. Po njenem mnenju želijo “banke in drugi finančni ponudniki le izkoristiti nacionalni program kot kanal za trženje, da bi tako pridobili javni denar”. Ob tem opominja na ravnanje bank pri kartelnih provizijah (bankomati) in raznih varčevanjih: “In takšnim institucijam zaupati, da bodo neodvisno izobraževale?”

Nespoštovanje roka
Koliko denarja bo država namenila za finančno izobraževanje potrošnikov, ni znano. Na ZPS pravijo, da ta podatek ne obstaja, saj ni bila opravljena analiza trenutnega stanja v Sloveniji. In zakaj ni bila opravljena? “Ker sem jim mudi. OECD je bila dana obljuba in zdaj je treba zadevo obkljukati,” razlaga Kutinova. Vlada je s sklepom določila, da bo omenjeni program pripravljen do 17. oktobra, danes pa smo 10. novembra.

Z ministrstva za finance poudarjajo, da se bo “pilotni model uvajanja finančnega izobraževanja v slovenski prostor vzgoje in izobraževanja izvedel le, če bodo zagotovljena sredstva evropskih strukturnih skladov”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.