Slovenija
54 ogledov

Kvadrat največ po 1800 evrov

Stanovanjski blok Saša Despot
Stanovanjski sklad bo za stanovanja ponudil do 1800 evrov za kvadratni meter. V ožjem izboru za odkup je še 250 stanovanj od več kot tisočih, na voljo bodo predvidoma jeseni.

Stanovanjski sklad v odkupu stanovanja ponuja od 1000 do 1200 evrov za kvadratni meter izven mest in od 1500 do 1800 evrov v mestih ali na njihovem obrobju, je povedal direktor državnega Stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek.

To je njihovo izhodišče za pogajanja, ali bo cena višja ali nižja in ali bodo stanovanja sploh odkupili, bo odvisno od lokacije in kakovosti stanovanja. Zaključek pogajanj bo predvidoma septembra, razpis za oddajo oziroma prodajo pa jeseni. "Do zdaj smo stanovanja najprej ponudili v odkup, če ni bilo zanimanja, pa v najem. Zdaj ne bomo več preferirali odkupa," je napovedal Andoljšek. Podrobna merila sicer še pripravljajo.

V ožjem izboru je še 16 ponudnikov in 531 stanovanj, prednost pa bo imelo približno 250 stanovanj, ki so najprimernejša.

Poskušali so tudi nategniti sklad

Do prvega roka za odpiranje so sicer prejeli 89 vlog za nekaj več kot tisoč stanovanj v vrednosti 144 milijonov evrov, a so jih zaradi formalnih razlogov (prestara, neprimerna lokacija …) skoraj pol izločili. Stanovanja so v odkup ponudili tudi stečajni upravitelji. "V Celovških dvorih so problem tlorisi, 25 kvadratnih metrov veliko stanovanje ima 25 kvadratnih metrov terase. Saj je lepo sedeti na terasi, ampak za to toliko plačati!" je pojasnil Andoljšek. Tudi banke oziroma njihove hčerinske družbe so oddale ponudbe, NLB ni bilo med njimi. "Nekateri ponudniki so postavili cene 20 do 30 odstotkov višje, kot jih oglašujejo na spletu. To smo seveda ugotovili in se mi zdi malo otročje," je povedal Andoljšek.

Na drugo odpiranje je prišlo le 17 vlog za 75 stanovanj v vrednosti 8,7 milijona evrov. Andoljšek je napovedal, da bodo razpis, če bo zanimanje usahnilo, zaprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.