Slovenija
15 ogledov

La Repubblica: Slovenija si je oddahnila

Slovenija in evro Shutterstock
Italijanski časnik La Repubblica na svoji spletni strani piše, da je slovenska vlada v sredo uspešno izpeljala prodajo 18-mesečnih zakladnih menic, "s čimer se je izognila nevarnosti, da bi oktobra ostala brez denarja in bi morala zaprositi za pomoč trojke".

"Slovenija si je oddahnila in oddaljila nevarnost prošnje za pomoč trojke. Po neuspešni dražbi v minulem tednu, ko je uspelo finančno ministrstvo zbrati le 56 milijonov evrov namesto načrtovanih sto milijonov, je Ljubljana v sredo prodala vse in brez težav zbrala 1,1 milijarde evrov, dvakrat več od načrtov. Ne samo to, vlada je na trgu predčasno odkupila za 510 milijonov evrov menic in tako pomirila tiste, ki so se bali kratkega stika v juniju, ko zapade pomemben del menic," piše časnik.

Kot dodaja, je slovenski finančni minister v minulih dneh priznal, da bi brez te likvidnostne injekcije država v oktobru potrošila vsa sredstva in bi bila prisiljena potrkati na bruseljska vrata.

Slovenija že nekaj časa v težavah

Časnik pojasnjuje, da je Slovenija že nekaj časa v težavah, ne toliko zaradi dolga, ki je v odnosu z BDP pod nadzorom, ampak zaradi težav bank, ki jih bremenijo številni slabi krediti kot posledica nepremičninske krize in morda prenagljene privatizacije nekaterih podjetij.

Nova levosredinska vlada pod vodstvom Alenke Bratušek je pripravila načrt, ki predvideva ustanovitev slabe banke in morebitno začasno privatizacijo nekaterih družb v državni lasti, dodaja časnik, ki ob koncu ocenjuje, da sredina uspešna dražba zakladnih menic Bratuškovi omogoča izvedbo načrtov pod manjšim časovnim pritiskom.

Komentarjev 5
  • Oxxo 18:57 18.april 2013.

    Padle že padle... = "varčevanje" = je vzel lani javnim uslužbencem regres - danes ga mora po odločitvi sodišč dražav izplačati - z zamudnimi obrestmi vred.To so bili kvazi momentni "uspehi"... po volji železnega vojvoda Janeza. Za bruhat!

  • Stolp 18:18 18.april 2013.

    Nisem sicer šlogarca, težko je napovedovati kaj bi bilo če bi Janša bil še premierje, je pa očitno dejstvo da so pod njegovo vlado že obrestne mere padle na štiri in še nekaj odstotkov, sedaj pa samo da je ta ...prikaži več vlada nastopila pa so poskočile skoraj na sedem in bomo morali začeti vse znova.

  • Oxxo 16:57 18.april 2013.

    @Stolp - pozbil si pripisati, da stanje v državi lahko "reši" samo železni vojvoda Janez. On je bil pa oh in sploh, super duper enkraten. Eden in edini rešitelj Slovenije. NOOOOT!!!