Slovenija
35 ogledov

Labod le še v Ljubljani

Novomeški Labod zapira svoja vrata. Žurnal24 main
Labodji spev Laboda: Delničarji novomeškega tekstilnega podjetja Labod so na skupščini z več kot tričetrtinsko večino izglasovali prenehanje družbe in njeno redno likvidacijo.
 

110

delavcev bo po preoblikovanju delo ohranilo, preostalih 80 čaka zavod za zaposlovanje.

"Likvidacije si ne znam razlagati drugače, kot da gre za interes po premoženju. Mali delničarji smo napovedali izpodbojno tožbo, čeprav se o tem prej nismo dogovarjali. V tem vidimo možnost izpodbiti likvidacijo, ki ne bi bila potrebna," je po ponedeljkovi skupščini Laboda dejalAndrej Kirm, nekdanji direktor. O uspehu tožbe sicer ni ravno prepričan, meni pa, da se Labodova zgodba ne bi smela tako končati ter da bi se dalo še naprej delati in živeti.

 

Gajšek kot tajkun

Sam o sebi. "Včasih me uvrščajo tudi v krog tajkunov, a sam sem za vse družbe, ki sem jih kupoval, najprej vzel kredit, od skladov kupil delnice in potem prevzel družbo," svoje poslovanje opiše Gajšek in doda, da se v družbe ni usedel kot direktor in jih potem z nekimi obvodnimi podjetji prevzemal. "Tudi v Labodu je bilo enako: Kad je objavil javni razpis za prodajo deleža in nanj bi se lahko prijavil kdorkoli, tudi ti mali delničarji, ki zdaj nasprotujejo mojemu početju. Ampak očitno pri tem nihče ni videl računice," pravi Gajšek.

Franc Gajšek, večinski lastnik Laboda, je na to odgovoril, da so mali delničarji imeli na skupščini možnost predlagati kaj nasprotnega, recimo dokapitalizacijo podjetja:"To sem pričakoval, a se ni zgodilo. To, da napoveš izpodbojno tožbo in s tem zavreš postopek likvidacije, res ni rešitev." Rok za vložitev izpodbojne tožbe je 30 dni, v tem času pa v podjetju ne morejo opravljati nobenih postopkov v zvezi z likvidacijo.

Stavbo bodo prodali
Proizvodno stavbo v Novem mestu, kjer sicer zdaj še šivajo, nameravajo prodati, saj je za zdajšnje Labodove potrebe prevelika, energetsko zelo potratna in zato nerentabilna. "To je edini način, da poplačamo vse upnike, banke, ki imajo hipoteke, in delavcem zagotovimo odpravnine," je povedal Gajšek. O nadaljnji proizvodnji v Novem mestu ali že opuščenem obratu v Krškem tako ne razmišljajo več. V prihodnje pa naj bi šivali le še v Ljubljani, kjer je zdaj proizvodni obrat z okoli 20 šiviljami. "Tam imamo oddelek po meri in za javna naročila ter je dokazano rentabilen. Tega želimo ohraniti in dopolniti z delom proizvodnje iz Novega mesta," je še dejal Gajšek.

Na delo v Ljubljano
Po Gajškovih besedah je večina zaposlenih šivilj v Novem mestu doma iz trebanjskega bazena, zato naj za vožnjo na delo v Ljubljano ne bi potrebovale bistveno več časa kot zdaj, ko se vozijo v Novo mesto. Kot je še povedal Gajšek, nameravajo v kratkem zapreti pet Labodovih trgovin, še ta mesec pa naj bi odprli novo, reprezentančno trgovino v Metalkini stavbi na Dalmatinovi ulici v Ljubljani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.