Slovenija
23 ogledov

Labodje smetišče

amvčiče, nesnaga, smeti, labod
1/3
Egon Cokan
Nesnaga. Za čiščenje tudi 20 tisočakov na leto, a onesnaževalcev ne dohajajo.

“Zgrožen sem ob dejstvu, kaj vse ljudje mečejo v reko Savo,” se v pismu ob opisovanju naplavin na jezu Hidroelektrarne (HE) Mavčiče jezi bralec Žurnala24. Za HE sicer skrbijo Savske elektrarne Ljubljana (SEL), ki so samo lani za čiščenje namenile 20 tisoč evrov.

Slab odnos do okolja

Drago Polak, direktor SEL, se strinja, da je zajetje pogosto umazano. “Na naših baražah se kaže slab odnos do okolja,” pravi in poudarja, da krivda ni na njihovi strani. SEL jezero čistijo sproti. “Takoj ko se nabere določena količina, pokličemo pod-
izvajalca, ki odpelje plavje na deponijo,” razlaga. V zadnjih treh letih so posebej za to namenili 50 tisoč evrov, iz vode pa naj bi med tem odstranili 2.500 kubičnih metrov različnega materiala in odpadkov.

Tudi drugi stroški

“Poleg stroškov za čiščenje naplavin plačujemo koncesijske dajatve in vodna povračila; lani smo denimo za to odšteli 1,6 milijona evrov, kar je sedemkrat več, kot je strošek pridobivanja kilovatne ure električne energije. Problem je, ker se ta sredstva ne vlagajo nazaj v vodovodno infrastrukturo in vodotoke,” nadaljuje in dodaja, da imajo zaradi naplavin tudi nižje prihodke, saj blokirajo pretok do turbin, kar povzroča nižjo proizvodnjo električne energije. Pogosto gre za odpadlo drevje in vejevje pa poginule živali. “Na HE Vrhovo smo na rešetkah našli celo odsluženega fička,” razkriva.

V Avstriji je odnos do okolja boljši. “Tovrstnih problemov je precej manj. Tudi koncesijske dajatve so bistveno manjše,” sklene 
Polak.

Komentarjev 1
  • luna 10:18 20.maj 2012.

    Nekateri ljudje pa res niso vredni, da sploh živijo na tem planetu.....z naravo delajo kot svinja z mehom! V reke in naravo mečejo vse, samo denar in sebe ne.Premalo je nadzora, premalo ukrepov in prenizke kazni, če sploh so!