Slovenija
1 ogledov

Lačne iz središča

V nekdanji gostilni Pri Pavli očitno ne bo ljudske kuhinje, a MOL zanjo išče nov Žurnal24 main
Zapleti z lokacijo. MOL Slovenski karitas predlaga, naj se prijavi na razpis in za ljudsko kuhinjo plačuje najemnino.
500 toplih obrokov
Načrti za kuhinjo. V Ljubljani se brezdomcem in drugim socialno šibkim prebivalcem hrano deli na več mestih. V Štepanjskem naselju enkrat na teden pripravijo okoli 20 toplih obrokov, v središču mesta frančiškani vsak dan delijo sendviče, uršulinke pa tople obroke. Karitas želi te lokacije povezati in urediti ljudsko kuhinjo, kjer bi hrano vsak dan razdelili od 400 do 500 ljudem. Kuhinja bi bila predvsem pozimi tudi prostor za druženje. Pripravljeni so zaposliti enega človeka in priskrbeti osem prostovoljcev, ki bi hrano delili po štiri ure na dan.

Mestni občini Ljubljana (MOL) se lokacija, ki so jo za ljudsko kuhinjo sprva predlagali Slovenski karitas, naenkrat ne zdi več primerna. Čez dva tedna bodo začeli z razpisom iskati najemnika za gostilno v središču mesta, na Karitasu pa trdijo, da je to jasen znak, da jih hočejo potisniti na obrobje.

Trgovanje z lokacijami
“Za ljudsko kuhinjo so nam na MOL na izbiro dali dve lokaciji,” pravi generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic. Prva je bila pri Hotelu Lev, a na Slovenski karitas menijo, da zaradi bližine ceste in velikega križišča ni primerna za starejše, prav tako ni v središču Ljubljane. Druga lokacija je nekdanja gostilna Pri Pavli na Starem trgu 21. “Lokacijo smo si ogledali s predstavnikom MOL in jim tudi pisno sporočili, da se nam zdi primerna,” pravi Jerebic.

Središče brez kuhinje
Menimo, da to ni primerna lokacija,” o razlogu, zakaj so si premislili, pravijo na MOL. Hkrati dodajajo, da bodo čez dva tedna objavili razpis za najem poslovnega prostora na Starem trgu 21: “Na javno zbiranje ponudb se lahko javijo vsi, tudi Slovenska karitas.” Jerebic odgovarja: “To ni sprejemljivo. Najemnina ne pride v poštev, ker zanjo preprosto nimamo sredstev,” in dodaja: “Čeprav se o tem na glas ne govori, je iz tega jasno, da župan ne želi ljudske kuhinje v središču mesta.”

30 tisoč evrov so za delovanje ljudske kuhinje na Slovenski karitas že zbrali.

MOL očitke zavrača
MOL podpira projekte, ki se nanašajo na socialno varnost občanov Ljubljane, in menimo, da je projekt ljudske kuhinje pomemben za Ljubljano,” odgovarjajo v županovem kabinetu. Dodajajo, da so zato Slovenski karitas ponudili tretjo lokacijo v središču mesta, a natančnega naslova ne želijo izdati, ker se Slovenska karitas zanjo ni odločila. Jerebic pojasnjuje, da zato, ker ni bila v neposrednem središču, stavba pa bi zaradi starosti potrebovala preveč vložkov. Na Slovenski karitas pojasnjujejo, da si lokacijo v središču želijo zaradi lažje dostopnosti in večje prepoznavnosti.

Kako se bodo dogovori odvijali dalje, ni jasno, Slovenska karitas pa hoče kuhinjo odpreti do 1. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.