Slovenija
26 ogledov

Lafarge: "Čas, da priznajo napake"

Upravno sodišče je marca odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge cementu in Žurnal24 main
Lafarge Cement je dovoljenje za obratovanje izgubil marca, Eko krog pa se boji, da bo na pridobitev vplivala politika.
Kako se lahko dopusti lobiranje na račun zdravja ljudi?
Uroš Macerl, Eko krog

"Zdaj bi bil čas, da priznajo svojo napako za nazaj. Vseeno pa sem trdno prepričan, da iščejo luknje, skozi katere bi zadevo spravili nazaj v obratovanje," nam je povedal Uroš Macerl iz Eko kroga.

Meni, da odločevalci zavlačujejo, saj še ne vedo, kako bi zadevo z okoljevarstvenim dovoljenjem speljali, ne da bi izpadli krivi. "Začeli so se zavedati škode, ki so jo storili v zadnjih letih," pravi Macerl.

Kot naslednjo stopnjo napoveduje kazenske ovadbe in odškodninske tožbe proti v zgodbi o dovoljenju Lafarge Cementa vpletenim posameznikom.

Država bi morala naročati le "čisti" cement
Najbolj ga moti, da o okoljskih vprašanjih, ki vplivajo na zdravje lokalnih prebivalcev, odloča politika in lobiji, medtem ko se stroke ne upošteva.

"Lafarge Cement je lani v samo pol leta obratovanja naredil več milijonov evrov dobička. Katero slovensko podjetje, ki posluje povsem zakonito, dela take dobičke," opozarja Macerl.

Kot prihodnost vidi uporabo čistejših goriv za sežiganje odpadkov, ki pa so tudi dražja. Macerl predlaga tudi, da bi država naročala posle le pri tistih podjetjih, ki uporabljajo cement, narejen s čistimi gorivi. "Tudi če bi bilo to za državo dražje, bi v končni fazi prihranila pri izdatkih za zdravje," pravi Macerl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.