Slovenija
26 ogledov

Lafarge po dovoljenje od začetka

Upravno sodišče je marca odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge cementu in Žurnal24 main
Lafarge. Arso ocenil, da potrebujejo dovoljenje za novo napravo.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je zavrnila izdajo okoljskega dovoljenja za staro napravo Lafarge Cementa. Sosežig odpadkov, na katerega škodljivost za zdravje za zdravje opozarja Eko krog, sicer stoji že od marca letos.

Nova naprava, novi pogoji

Arso je prišel do zaključka, da Lafarge potrebuje okoljsko dovoljenje za novo napravo,” nam je povedal Janez Stušek iz Odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, ki zastopa Eko krog.

Ključno pri tem je po njegovem mnenju to, da pri pridobitvi okoljskega dovoljenja za novo napravo veljajo strožji kriteriji; med drugim se v postopek znova vključi javnost, ki jo sosežig zadeva. Upošteva se tudi širše vplivno področje, treba je uporabiti najboljšo možno tehniko in na novo proučiti vplive na zdravje ljudi, razlaga Stušek.

Dodaja, da gre vsekakor za novo napravo in da so si za tako opredelitev že ves čas prizadevali. Pričakuje sicer pritožbo Lafarge Cementa na ministrstvo za okolje. Ne glede na končni razplet pa odločba verjetno pomeni, da sosežiga vsaj letos ne bo več, pravi.

Lafarge Cement je marca na podlagi odločbe okoljske inšpektorice ustavil sosežig odpadkov. Povod za to je bila razsodba upravnega sodišča, ki je trboveljski cementarni odpravilo okoljevarstveno dovoljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.